Göçmen karşıtı parti, başörtüsü yasağı da istiyor


Son zamanlarda elde ettiği başarılarla özellikle göçmen toplumu tedirgin eden parti Almanya İçin Alternatif'in (AfD) eğitim politikası da endişeleri haklı çıkarıyor. Parti üyeleri, pazar günü Berlin'deki Eyalet Parti Kongresi'nde büyük bir çoğunluğu itibariyle öğretmen ve öğrencilerin başörtüsü takmasına genel olarak yasak getirilmesini istedi.

AfD'ye ilk tepki Federal Ayrımcılıkla Mücadele Merkezi Müdürü Christine Lüders'ten geldi. Lüders, "Almanya'da her öğrencinin dinini yaşama özgürlüğü var. Bu sebeple başörtüsü yasağı hukuka aykırı." dedi.

Hamburg Ordu Üniversitesi'nden Marcel Lewandowsky ise bu tarz taleplerin popülist partilerin etki mekanizmasına ait talepler olduğunu söyledi. Popülizm uzmanına göre aşırı sağ popülistlerin siyaseti tabuları kırma üzerinden işliyor ve bunun için de mümkün olduğunca radikal söylemlere başvuruyorlar. AfD'nin başörtüsü ile ilgili bu radikal söylemi hatırı sayılır sayıda taraftar bulsa da, henüz buna güç yetirecek durumda değiller. Politikacılar ve öğretmenler, başörtüsü yasağının uygulanması için anayasanın değiştirilmesi gerektiğine işaret ediyor.

Eğitim sendikası GEW'in okul uzmanlarından Nuri Kiefer'e göre AfD'nin talebi saçma. Sebebi ise başörtüsünün bir elbise olması ve öğrenciler için herhangi bir sorun teşkil etmemesi. Berlin Eyaleti Veliler Kurulu'ndan Günter Peiritsch de başörtüsünün veliler açısından sorun teşkil etmediğine vurgu yaptı. Peirisch, "Böyle bir şeyi gündeme getirmek için ihtiyaç olduğu izlenimini edinmedim." dedi.

AfD'nin talebine son noktayı Berlin Eğitim Senatörü Sandra Scheeres koydu. Scheeres, "Berlin'de başörtüsü taşıyan öğrencileri normal karşılama ve onlara saygı duyma konusunda iyi tecrübelerimiz var." şeklinde açıklamada bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber Göçmen karşıtı parti, başörtüsü yasağı da istiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER