Gül ile ilgili AKP'yi sallayacak kulis iddiası

AKP’nin kurucuları arasında yer alan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de AKP yönetimi için “risk unsuru” hâline geldiği iddia edildi. İşte Taraf'ta yer alan haber....

Gül ile ilgili AKP'yi sallayacak kulis iddiası

7 Haziran seçimleri öncesinde milletvekili adayları için işleri sıkı tutan AKP yönetimi, bu kez adayların “Gül ekibine” yakın olup olmadığını da araştırıyor. Söz konusu araştırmanın “kripto Gül’cüleri” tespit etmek için yapıldığı öne sürüldü. AKP’deki “liste hazırlıklarının” ayrıntıları şöyle:

“HAM LİSTEYE” EL KOYDU İDDİASI

Saray ve Saray’a yakın AKP yöneticileri, Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) listelerinin ardından milletvekili aday listelerini de markaja aldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ekibi tarafından hazırlanan “kesinleşmemiş” aday listeleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve siyasi danışmanları tarafından incelemeye alındı. 7 Haziran seçimlerideki 9 puanlık oy kaybının “yanlış aday tercihlerinden” kaynaklandığını düşünen Saray, adayların belirlenmesine büyük önem verdi. Bu çerçevede, adayların kimlikleri ile ilgili kapsamlı araştırmalar yapıldı.

ÜÇLÜ TESTTEN GEÇİRİLDİ

AKP milletvekili adaylarına yönelik yapılan araştırmaların başında, sözde “paralel” testi geliyor. Adaylar ve yakınları, okudukları okullardan, üye oldukları derneklere kadar araştırıldı. AKP’li adaylarla ilgili ikinci olarak, PKK veya diğer yasadışı örgütlere yakın olup olmadıkları araştırılıyor. Bu araştırma daha çok bölge illerinde gösterilecek adaylar için yapılıyor. Üçüncü test ise aday araştırmalarına yeni eklendi. Söz konusu araştırmanın temelini, adayların 11. Cumhurbaşkanı Gül’e yakın olup olmadığı oluşturuyor. Taraf'ın iddiasına göre, AKP içinde bu durum rahatsızlığa yol açtı. Ancak, ileride Gül’e yakın isimlerin partiden ayrılmasından veya parti yönetimini ele geçirmesinden endişe ediliyor. Bu nedenle, AKP’lilerin ifadesi ile “kripto Gül’cü”ler bir anlamda tasfiye edilmiş olacak.

YILDIRIM VE ALA’NIN YILDIZI PARLADI

MKYK listelerine Saray’ın damga vurması, Saray’a yakınlığı ile bilinen Binali Yıldırım ve Efkan Ala’nın yıldızının parlamasına neden oldu. Aday adayları listeye girebilmek için her iki ismi yakın markaja aldı. Ayrıca, aday adayları Gül ve Davutoğlu ekibinden görünmemek için de bu iki isimden referans almak için adeta birbirleri ile yarışıyor.

50-60 VEKİL ELENECEK

Öte yandan, AKP milletvekillerinden yaklaşık 50-60 ismin 1 Kasım için hazırlanan aday listelerinde yer almayacağı öğrenildi. Üç dönemlikler arasından da sadece 20-30 arasında vekilin listelere alınacağı kaydedildi. AKP’nin listesine yeni bir çok ismin girmesi kesin gözüyle bakılıyor. Özellikle, Güneydoğu illeri için sürpriz isimler üzerinde çalışıldığı kaydedildi.

UZUN BİR ARADAN SONRA EKRANA ÇIKACAK


11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül uzun bir aradan sonra bir haber kanalında canlı yayına çıkıyor. Bu akşam NTV’deki yayında Gül’e Murat Yetkin, Ali Bayramoğlu ve Ayşe Böhürler soru soracak. 7 Haziran’da olduğu gibi 1 Kasım seçimlerinde de milletvekili adayı olmayan Gül, davetli olmasına rağmen Cumartesi günü yapılan AKP 5. Olağan Kongresi’ne katılmayıp sadece mesaj yollamıştı. Yayında 1 Kasım seçimleri, AKP’nin durumu, tekrar başlayan çatışmalar, Kürt sorunu, Suriye, Türkiye’nin yurtdışındaki imajı, basın özgürlüğü gibi konular gündeme gelebilir.

“AKP OYLARI DÜŞTÜ” DİYEN ANKET REUTERS’DA

İngiliz haber ajansı Reuters, Metropoll tarafından yapılan ve AKP’nin tek başına iktidar olamayacağını öngören seçim anketini haberleştirdi. Reuters’in haberine göre Metropoll tarafından yapılan anket, AKP’nin oyunun %40.9’dan %41.4’e çıktığını gösteriyor. Ankete göre AKP, tek başına hükümet kuramıyor. Haberde, CHP’nin %27.3 oy alacağı, MHP’nin %15.3’de olduğu, HDP’nin oyunun ise %13 olduğu söyleniyor. Haberde anketin 2-5 Eylül’de 2 bin 540 katılımcıyla yapıldığı aktarılıyor.

: HÜSEYİN ÖZAY  - TARAF
<< Önceki Haber Gül ile ilgili AKP'yi sallayacak kulis iddiası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER