10 bin polis hakkında skandal uygulama!

17 Aralık yolsuzluk operasyonunun ardından görevden alınan 10 bin polis hakkında yeni bir skandala daha imza atıldı.

10 bin polis hakkında skandal uygulama!

Alınan bilgilere göre, tasfiye edilen polislerin yaptıkları başarılı operasyonların taltifleri, yeni atanan emniyetçilere ödendi. Yasa gereği, taltiflerin sadece operasyona imza atan personele verilmesi gerekiyor.

Zaman'ın haberine göre, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrasında Emniyet’te sular durulmuyor. Yaklaşık 10 bin polis tasfiye edilirken, 40’a yakın üst düzey emniyet mensubu da haksız gerekçelerle açığa alındı. Teşkilatta yaşanan bu hukuksuzluklara bir yenisi daha eklendi. Alınan bilgilere göre, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 2013 yılında narkotik, terör, kaçakçılık, organize ve asayiş gibi birimlerde yapılan operasyonlarla ilgili olarak personele verilecek taltifler için gerekli birimlere bildirimlerde bulunuldu. İl emniyet müdürlükleri ve dairelerin birlikte yürüttüğü soruşturmalara katılan personelin listesinin hazırlanarak genel müdürlüğe ulaştırılması istendi. Ardından göreve yeni atanan il emniyet müdürleri ve daire başkanları, taltif listesinden görevden alınan personeli çıkararak yeni ataması yapılan polisleri ekledi. Listeler, bu şekilde Taltif Komisyonu’na gönderildi.

Personelden sorumlu genel müdür yardımcısının başkanlığında toplanan Taltif Komisyonu’nun yaptığı çalışmalar sonrasında TEM, KOM, güvenlik, asayiş ve istihbarat dairesi başkanlıklarına taltif verilecek personelin listeleri gönderildi. Ancak yapılan çalışmalarda taltiflerin, daha önce operasyonları yapan teşkilat mensuplarına değil de bu birimlere yeni ataması yapılan polislere verildiği ortaya çıktı. Yasal olarak taltifler, operasyonu yöneten başta daire başkanı, yardımcısı, şube müdürü ve polislere yapılmak zorunda. Buna göre, en alt düzeydeki bir polise, taltifi hak eden bir operasyonda görev alırsa iki ikramiye veriliyor. Soruşturmayı yürüten ekip amirine 4, şube müdür yardımcısına 6, şube müdürüne 10, il emniyet müdür yardımcısına 15, il emniyet müdürü de 24 kat ikramiye alıyor. Taltif en alt düzeydeki polis için 46 lira iken emniyet müdüründe ise rakam 302 TL’ye çıkıyor. Emniyet’in senelik toplam taltif bütçesinin 202 milyon TL olduğu belirtiliyor.

Uygulamaya tepki gösteren bazı emniyetçiler, yaşanan durumun büyük bir hukuksuzluk olduğuna dikkat çekiyor. Kendilerinin taltif peşinde olmadıklarının altını çizen bir emniyet mensubu, “Kanunda her şey ortada iken bu durumu nasıl izah edeceksiniz? Benim personelim gecesini gündüzüne katarak başarılı bir operasyon yapmış. Siz gideceksiniz bu kişinin hakkını bir başkasına vereceksiniz. Zaten taltif verilecek operasyonlar bellidir. Siz bir başkasının yaptığı bir soruşturmaya nasıl isminizi eklersiniz? Bu bana göre, hırsızlıktan başka bir şey değil.” şeklinde tepki gösterdi.Zaman
<< Önceki Haber 10 bin polis hakkında skandal uygulama! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER