150 ton mühimmat infilak etti

Afyon’u cehenneme çeviren ve 25 askerin şehit olduğu cephanelik patlamasında ayrıntılar netleşiyor.

150 ton mühimmat infilak etti

Afyon’da 5 Eylül 2012’de 25 askerin şehit olduğu Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı’na bağlı Mühimmat Depo Komutanlığı cephaneliğindeki patlamayla ilgili askeri savcının hazırladığı iddianame, büyük ihmali ortaya koydu. VATAN’ın haberine göre iddianamede ve bilirkişi raporlarında, patlamanın nedeninin devrilen el bombası sandıkları olduğu belirtildi.

Askerlerin düzenli istiflenmediği için sallanmaya başlayan sandıkları astsubaylarına göstermesi ve astsubayların da “tokmakla vur, düzelir” yanıtı vermeleri de patlamadaki akıl almaz ihmali açıkladı. İddianamede, yere saçılan el bombalarının üzerine başka sandıkların düştüğü, MK3A2 tipi bir el bombası sandığının patlamasıyla da cephaneliğin cehenneme döndüğü kaydedildi.

730 el bombası

Patlamayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporlarında da çarpıcı detaylara yer verildi. Buna göre, ilk olarak 730 el bombası ve el bombası tapasının patladığı, patlamanın oluşturduğu basınç ve reaksiyon ile de 32 numaralı cephanelikteki 150 ton mühimmatın patladığına dikkat çekildi. Raporda, patlayan mühimmatla birlikte cephaneliğin tamamen tahrip olduğu, yaklaşık 20 bin el bombasının ise patlama ile oluşan şok dalgası sonucunda çevreye yayıldığı kaydedildi. Kışlada ve kışla çevresindeki meskun mahalde bulunan bina ve yapılarda maddi hasar meydana getiren patlamada, etrafa saçılan sağlam ve parçalanmış el bombaları ile 105 milimetrelik obüs mühimmatlarının ise daha sonra imha edildiği ifade edildi.

<< Önceki Haber 150 ton mühimmat infilak etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER