2,5 saat sürdü, tam 800 kilometre izlendi

Rus istihbarat uçaklarına yapılan önleme Rus basınında yer almadı, Rusya yetkilileri de sessiz

2,5 saat sürdü, tam 800 kilometre izlendi

Genelkurmay Başkanlığı, dün Rusya Federasyonu’na ait bir IL-20 tipi askeri istihbarat uçağına, Karadeniz’in uluslararası hava sahasında ve Hopa/Artvin açıklarında Ankara FIR’ına giriş yapması nedeniyle, hava sahası ihlalini önlemek için Türk F-16’lar tarafından önleme yapıldığını açıkladı. Karadeniz’de 2,5 saat süren takipte Rus gözlem uçağı Türk hava sahasını ihlal etmeden bölgeden ayrıldı.

Türk  uçaklarının Ordu ili yakınlarında karşıladığı Rus uçaklarına tam 800 kilometre boyunca, Bulgaristan sınırına kadar eşlik edildi.

DİKKAT ÇEKİCİ SESSİZLİK

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan Cihan Haber Ajansı’na yapılan açıklamada, gelişmelerle ilgili bilgilerinin olmadığı kaydedildi. Rusya’dan herhangi bir resmi açıklama yapılmazken, Rus basınında da konu yer almadı. Rus uzmanlara göre ise Rusya ve Türkiye arasında “açık semalar” anlaşması bulunuyor ve karşılıklı izinler alınarak her yıl düzenli gözlem uçuşları yapılıyor. Rus kaynaklar IL-20’nin uçuşunun Mart 2014’te Soçi’de yapılacak Kış Olimpiyatları’nın güvenliği ile ilgili olabileceğine de dikkat çekiyor. Rusya 1968’de kullanıma aldığı pervaneli uçak IL-20’leri istihbarat toplamak için kullanıyor. Günümüzde modernize edilen IL-20’lerde radar düzeneği, fotoğraf çekebilme ve UHF bandını dinleme özelliği bulunuyor.


<< Önceki Haber 2,5 saat sürdü, tam 800 kilometre izlendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER