AKP'nin son dönemdeki tavrıyla ilgili çok çarpıcı tespit

Hükümet için anayasa taslağı hazırlayan Prof. Dr. Ergun Özbudun, AKP’nin 2010 yılında kendi yaptığı yasaları ironik bir şekilde değiştirmeye çalıştığını ifade ederek, “Kendi yaptığı yasalarla savaşmaya başladılar.” dedi.

AKP'nin son dönemdeki tavrıyla ilgili çok çarpıcı tespit

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Medialog Platformu’nun düzenlediği toplantıda konuşan Özbudun, MİT Yasası hakkında da şu yorumu yaptı: “MİT’in istediği gruplarla ilgili bilgi alabilmesini tehlikeli ve kişinin mahremiyetinin ihlali olarak görüyorum.”

Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Ergun Özbudun, AKP’nin 2010 yılında kendi yaptığı yasaları ironik bir şekilde değiştirmeye çalıştığını söyledi. Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı–Medialog Platformu’nun düzenlediği ‘Türkiye’de Demokrasi, Güçler Ayrılığı ve İnsan Hakları’ konulu toplantıda konuşan Özbudun, AKP’nin, ilk döneminde birçok demokratik reform gerçekleştirdiğini hatırlattı. Kendisi dâhil birçok liberal demokratın AKP’nin bu çalışmalarını desteklediğini söyledi. Partinin yüzde 50 ile tekrar seçildiği 3. dönem sonrası askerî vesayetin zayıfladığını ve AKP’de bir değişimin başladığını belirtti. AK Parti’nin 2007’deki anayasa taslağını hazırlayan akademik heyetin başında olan Özbudun, “Çağımızda hiçbir liberal hürriyetçi demokrasi onu sadece sandık meşruiyetine dayandırmıyor. Bir defa sandıkta oluşan parlamento Yetkilerini anayasa sınırları içinde kullanabilir. İkincisi toplumun çoğunluğa dâhil olmayan kesimlerini çeşitli azınlıklarını azınlıkta kalan siyasi gruplarını dışlamamak durumundadır. Demokrasiler böyle işliyor. Ben Türkiye’de hali hazırdaki gidişi ‘aşırı çoğunlukçu gidiş’ olarak görüyor ve bu itibarla eleştiriyorum.” dedi.

İktidarın yüzde 50 desteği olsa bile yüzde 50 de desteklemeyeni olduğunu hatırlattı. Sözlerini şöyle sürdürdü: “Kaldı ki iktidarın desteği yüzde 50’nin altında da olabilir. Dolayısıyla onların görüşlerini, şikâyetlerini göz ardı etmek doğru bir davranış değil demokrasi de. 2010 yılında yapılan anayasal değişiklikler TBMM’de AK Partili milletvekillerinin oyları ile gerçekleşti. Bunun en önemli unsurları da muhalefetin karşı koyduğu unsurları da HSYK ve Anayasa Mahkemesi maddelerinde yapılan düzenlemelerdi. Bu düzenlemelere bütün ilgili Avrupa kurumları destek verdi. Bunları demokratik yönde gelişmeler olarak nitelendirdi. Yüzde 58’lik bir destekle referandumda kabul edildi. Ama bugün bakıyoruz ki AKP hükümeti kendi oluşturduğu bu reformların neticesinden memnun değil. HSYK’dan şikâyetçi, Anayasa Mahkemesi’nden şikâyetçi, bireysel başvurunun yanlış kullanıldığını ileri sürüyor. Burada ironik bir durum var. Kendi şekillendirdiği müesseselere karşı çıkıyor. Kendi yaptıkları yasalarla savaşmaya başladılar. Demokrasi bir yönüyle çoğunluk yönetimidir. Çoğunluk yönetiminin sandıkta seçim yoluyla tecelli edeceği de muhakkak. Ama demokrasiyi sandıkla tanımlamak seçimlerden ibaret görmek doğru değil.”

NEFRET SÖYLEMİ KABUL EDİLEMEZ

Ergun Özbudun, son dönemde Türkiye’de artan nefret söylemine de karşı olduğunu anlattı. Özbudun, “Nefret söylemi toplumun herhangi bir grubuna karşı kin ve nefret duygularını tahrik edecek her türlü söylemdir. Bu bir azınlık grubu olabilir, dinsel, etnik veya siyasî bir gruba olabilir. Nefret söylemi her demokratik sistemde ifade hürriyetinin kapsamı dışında görülür. Çünkü insanları birbirine karşı kin ve nefrete, düşmanlığa sevk etmek, demokratik bir sistemde kabul edilebilecek bir şey değildir.” ifadelerini kullandı. Abdullah Gül tarafından onaylanan MİT Yasası tam olarak okumadığını belirten Ergün Özbudun, “MİT’in ilgili gruplarla ilgili bilgi alabilmesi tehlikeli ve kişinin mahremiyetin ihlali olarak görüyorum.” diye konuştu.
<< Önceki Haber AKP'nin son dönemdeki tavrıyla ilgili çok çarpıcı tespit Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER