Avrupa Parlamentosu'ndan Davutoğlu'na açık çağrı

AP, Brüksel’i ziyaret edecek Başbakan Davutoğlu’na “tutuklu muhalif gazetecileri serbest bırakın” çağrısında bulundu.

Avrupa Parlamentosu'ndan Davutoğlu'na açık çağrı

AP siyasî grupları, yarın Brüksel’i ziyaret edecek Başbakan Davutoğlu’na “tutuklu muhalif gazetecileri serbest bırakın” çağrısında bulundu. Basın özgürlüğüyle ilgili endişelerine dair karar almaya hazırlanan AP grupları, Davutoğlu’na, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için baskı yapılmasını istedi.

Türkiye’de basın özgürlüğüyle ilgili endişelerine dair karar almaya hazırlanan Avrupa Parlamentosu’nda (AP) siyasî gruplar, yarın Brüksel’i ziyaret edecek Başbakan Ahmet Davutoğlu’na “tutuklu muhalif gazetecileri serbest bırakın” çağrısında bulundu. 14 Aralık’ta Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda basın çalışanının gözaltına alınmasına tepki gösteren AP, konuyu acil gündemi ile aralık ayında tartışmış ve 15 Ocak’ta karar alma konusunda uzlaşmıştı. Ocak ayı Genel Kurulu için Strasbourg’da toplanan AP siyasi grupları, yarın Brüksel’e gidecek Davutoğlu’na, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için baskı yapılmasını istedi.

ÖZGÜR MEDYA DEMOKRATİK TOPLUMUN ANAHTARIDIR

AP Türkiye Raportörü ve Sosyalist Grup Üyesi Kati Piri, “Sosyalist Grup olarak Türkiye’de demokrasi reformlardan geri dönülmesini endişeyle karşılıyoruz. Bilhassa muhalif medya ve protesto gösterilerine yönelik Türk hükümetinin azalan tahammülünden endişe ediyoruz.” dedi. Hollandalı parlamenter, “Son dönemde medya kuruluşlarına yapılan polis baskınlarını çok sorunlu gelişmeler olarak görüyoruz. Basın ve ifade özgürlüğünü engellemeye yönelik son girişimler, Avrupa Birliği’nin (AB) hukukun üstünlüğü ve temel haklar alanında Türkiye’yle hâlâ sıkı bir işbirliğine girmesi gerektiğini gösteriyor.” ifadelerini kullandı. Özgür medyanın demokratik toplumun anahtarı olduğunu vurgulayan Piri, “Medya çeşitliliği ve ifade özgürlüğü Avrupa siyasi değerlerinin kalbidir. Toplumun karar alma sürecine katılmasına ve bilgi sahibi olmasına temel teşkil eden basın özgürlüğüdür.” dedi.

KARACA'NIN TUTUKLULUĞU KABUL EDİLEMZ

Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Rebecca Harms da, Karaca’nın bir aydır tutuklu olmasını “kabul edilemez” bulduğunu belirtirken, “Gülen grubuna yakın medya kurumlarına yönelik tutuklama ve baskılar AB değerleriyle örtüşmüyor.” dedi. Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink’in kısa süre önce Twitter paylaşımları nedeniyle gözaltına alınmasına da değinen Harms, “Yabancı gazetecilerin gözaltına alınması medyaya yönelik baskıların ne kadar tehlikeli boyutlara vardığını da gösteriyor. Geerdink’in Hollanda Dışişleri Bakanı Ankara’dayken gözaltına alınmış olması da kabul edilemez.” dedi. Harms, “Aralık ayında Erdoğan hükümetinin önceden planlanmış bir şekilde onlarca gazeteciyi tutuklaması demokrasi ve temel insan haklarına büyük bir darbe vurmuştur. AB, Türk hükümetinin muhalif gazetecileri serbest bırakması için baskı uygulamaya devam etmesi gerekmektedir. AB’nin devam eden müzakerelerde demokrasi ve temel haklara ilişkin başlıklara öncelik vermesi gerekiyor.” şeklinde konuştu. Yarın Genel Kurul’da oylanacak ‘Türkiye’de basın özgürlüğü’ raporunda 14 Aralık Özgür Basına Darbe Operasyonu güçlü şekilde eleştiriliyor.

ZAMAN
<< Önceki Haber Avrupa Parlamentosu'ndan Davutoğlu'na açık çağrı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER