Avrupa'dan 'gizlenen' gezi raporu Meclis'te

Binlerce kişinin yaralandığı, 11 kişinin hayatını kaybettiği Gezi Olayları’nda yaşanan şiddetin Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi’nden gizlenmesi Meclis'e taşındı.

Avrupa'dan 'gizlenen' gezi raporu Meclis'te

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi’nin Türkiye’den Gezi olaylarında yaşananlar konusunda bilgi istediğini ancak Türk Dışişleri Bakanlığı’nın sunduğu raporda birçok gerçeğin eksik olduğunu belirtti.

Çıray yazılı açıklamasında, Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi’ne sunduğu resmi raporunda herkesin gözü önünde yaşanan olayların yer almaması kurumun ciddiyetine gölge düşürdüğünü belirterek, “Raporda, 200 olayla ilgili olarak ‘soruşturma sürüyor’ cevabı gitmiştir. Ayrıntılı bilgi talebine sadece dokuz olayla yanıt verilmiştir. Dışişleri Bakanlığı, Gezi’de hayatını kaybedenlerden yalnızca Ethem Sarısülük’ü öldürmekle suçlanan polis Ahmet Şahbaz için  ‘kendini savunma sınırlarını aşarak cinayet’ ifadesini kullanmıştır. 11 kişinin öldüğü, binlerce kişinin yaralandığı olaylardan sadece 9’u hakkında bilgi verilmesi dikkat çekmektedir” dedi.

İSİMLER GİZLENDİ
Gezi olaylarında hayatını kaybedenlerin komiteden gizlenmesinin Avrupa Birliği iddiasında olan Türkiye Cumhuriyeti için olumsuz bir intiba bıraktığını ifade eden Çıray, “Ayrıca Avrupa Konseyi’nin kurucu üyesi konumunda olan Türkiye Cumhuriyeti’nin daha hesap verebilir ve şeffaf olması beklenirken verilen yanıtın gerçekleri yansıtmadığı da basından takip edilebilen geçmiş haberler ile açıkça ortaya konulabilir” dedi.

'ÜSTÜ MÜ KAPATILIYOR?'
Çıray, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından cevaplanması için soru önergesi verdi. Çıray, Bakan Çavuşoğlu’ndan şu soruların cevabını istedi:

- Gezi olaylarında hayatını kaybeden, yaralanan, sakat kalan çok sayıda vatandaş varken gönderilen raporda neden bunlar yer almamaktadır?

- Gönderilen rapor kimler tarafından hazırlanmıştır? Bu raporun hazırlanmasında hangi kaynaklardan ve kurumlardan bilgi alınmıştır?

- Bu raporu hazırlayarak Bakanlığınıza eksik bilgiler vermiş ve yanıltılmaya neden olanlar konusunda bir adım atılacak mıdır?

- Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi’ne Gezi olaylarıyla ilgili olarak gönderilen raporda diğer olaylardan ve soruşturmalardan söz dahi edilmemesi bunların üstünün resmi olarak kapatıldığı anlamına mı gelmektedir?
<< Önceki Haber Avrupa'dan 'gizlenen' gezi raporu Meclis'te Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER