Bakan da daha fazla dayanamadı, isyan etti!

Bakan Hayati Yazıcı, Yeni Şafak’ta dün yere alan ‘gümrükte yasa dışı takip ve dinleme ile elde edilen bilgilerin ihracatçı firmalara baskı için kullanıldığı’ iddialarının yalan ve kasıtlı olduğunu açıkladı.

Bakan da daha fazla dayanamadı, isyan etti!

Gümrükte paralel üs’ haberinde en basit gazetecilik ilkesinin hiçe sayıldığını belirten Hayati Yazıcı, “Kanıt ve belgesi olmadan insanların haklarını yaralayıcı, itham edici yayın yapmak ne kamu çıkarıyla ne kişi haklarıyla bağdaşır. ” dedi. Dürüst çalışan bütün personelin hukukunu korumanın bakan olarak görevi olduğunu vurguladı.

Zaman'da yer alan habere göre, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, dün Yeni Şafak gazetesinde yer alan ‘Gümrükte paralel üs’ başlıklı haberi yalan ve kasıtlı olduğunu açıkladı. Yeni Şafak’ta yer alan haberde, “Mersin KOM şubedeki paralel yapılanma, işbirliği yaptığı savcılarla gümrükte yasa dışı takip ve dinleme yaptı. Siyasileri de izleyen şebeke elde ettiği bilgileri ihracatçı firmalara baskı için kullandı.” şeklinde iddialara yer verildiğine işaret ederek, haberle ilgili tekzip metni yayınladı.

Yazıcı, “Bu yayın kişilik haklarına, hukuk kurallarına aykırı, nesnel ölçülerden yoksun, tek taraflı kanaatleri içerir niteliktedir. Haber katıksız, yorum özgür olmalıdır. Bu haberde bu en basit gazetecilik ilkesi hiçe sayılmıştır.” değerlendirmesini yaptı. Yazıcı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın çok önemli bir birimi olan Orta Akdeniz Gümrük Ticaret Bölge Müdürlüğü’nde hukuk dışı işlemlerin yapıldığı, adeta hukuksuzluğun egemen olduğu bir ortam varmış gibi kamuoyuna takdim etmenin büyük bir yanılgıya dayalı haksızlık olduğunu kaydetti. Bakan Yazıcı şunları kaydetti: “Haberin bir ihbarı doğru kabul ederek yapıldığı anlaşılmaktadır. İhbar bakanlığımıza ulaşmış ve somut bir takım iddiaların öne sürülmüş olması dikkate alınmak suretiyle teftiş kuruluna talimat verilmiş, iddiaları her yönüyle incelemek ve gerekmesi halinde soruşturma konusu yapmak üzere müfettişler görevlendirilmiştir. Yanlış yapan, etik kuralları ihlal eden, kanunları çiğneyen her kim olursa olsun toleransımızın sıfır olduğunu herkes bilmektedir. Ama dürüst çalışan, hakka-hukuka riayet eden, görevini kamunun çıkarlarını gözeterek yapan bütün çalışanlarımızın hukukunu da korumak bakan olarak benim görevimdir.”

Kanıtları ve belgesi olmadan insanların kişilik haklarını zedeleyici, yaralayıcı, itham edici yayın yapmanın ne kamu çıkarıyla ne kişi haklarıyla bağdaşır hiçbir yanının bulunmadığını vurgulayan Yazıcı, “Hele hele Emniyet mensuplarının gümrüklü yer ve sahada işlem yaptıklarının iddia edilmesi ve gümrük personelinin teknik takip yapıyor şeklinde bir iddianın öne sürülmesi gerçeklikle asla bağdaşmamaktadır. Bilinmektedir ki teknik takip yapma yetkisi mevzuatımıza göre polis, jandarma ve MİT’e aittir. Bunun dışında hiçbir kurumun teknik takip yapma yetkisi yoktur. Haberin sunuş başlığında verilen ‘Gümrüğün dinleme üssü olarak kullanıldığı’ iddiası buna en güzel örnektir. Söz konusu dinlemeler ve x ray taramaları; Cumhuriyet Savcılığı koordinesinde Gümrük Muhafaza ekiplerinin polis ve jandarma birimlerinin desteğiyle gerçekleştirdiği uyuşturucu operasyonu neticesinde 110 kg kokain yakalanması hadisesidir. Bu operasyon basın organlarında geniş biçimde yer almıştır.” açıklamasında bulundu. Yeni Şafak’taki haberde, ‘Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü M.K.’nın, Mersin Gümrük Muhafaza Müdürlüğü’nü, il emniyetindeki paralel yapı mensuplarına kullandırdığı öne sürüldü.” ifadelerine yer verilmişti.
<< Önceki Haber Bakan da daha fazla dayanamadı, isyan etti! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER