Bakan'dan memleket torpili

İthal edilen malların gümrükleme yetkisinin İzmir Limanı'ndan alınıp Giresun'a verilmesi mobilya sanayicilerinin tepkisine sebep oldu.

Bakan'dan memleket torpili

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, ithal edilen malların gümrükleme işlemleri yetkisini 3 Ekim’de yayınlanan tebliğle değiştirdi.

Yeni dönemde İstanbul Erenköy’de bulunan gümrükleme limanı, Bursa İnegöl Gümrük Müdürlüğü’ne devredildi. Tebliğdeki ilginç detay ise ithal gelen mobilya ürünleri gümrükleme yetkisinin en büyük limanlarımızdan biri olan İzmir Limanı’ndan alınıp Giresun’a verilmesi oldu. Ofis Mobilyaları Sanayi ve İşadamları Derneği (OMSİAD) Genel Sekreteri Yasemen Aydoğdu, yapılan değişikliğin ihracat hedeflerini sekteye uğratacağını söyledi. İstanbul’da 12 yıldan beri mobilya ithalat ve ihracatı yapan işadamı M.O., “2013 verilerine göre Türkiye’nin mobilya ihracatının yüzde 55’ni İstanbul yapıyor. Türkiye’de bütün sektörlerde tek ticaret açığı vermeyen sektör mobilya sektörüdür. Yeni uygulamayla 2023 ihracat hedeflerine ulaşma zorlaşır.” diyor.

500 KM FAZLADAN YOL
İstanbul Erenköy’de bulunan gümrükleme limanının, Bursa İnegöl Gümrük Müdürlüğü’ne devredilmesiyle İstanbul’daki mobilya sanayicileri ithal ürünlerini gümrükten almak için fazladan 500 km yol kat ediyor. Bu da maliyetin TIR başına 3 bin lira artmasına sebep oluyor. Sektördekiler bu durumun doğrudan Türkiye’nin ticaret açığı vermeyen mobilya sektörünü sıkıntıya sokmasından endişe duyuyor. 1,5 milyar doları geçen yıllık ihracatın sekteye uğrayabileceği belirtiliyor. Diğer yandan yaşanan değişiklik İstanbul’da mobilya fiyatlarını 1,5 ayda yüzde 7’ye varan oranda etkiledi.

Yeni uygulamanın dünyayla rekabet gücümüzü zayıflattığına dikkat çeken mobilya üreticisi M.O. “Sonuç olarak mobilya sektörü cari açık vermeyen tek sektör mobilya. Engeller ortadan kaldırılmalı. Bu durum engelleri kaldırmıyor daha da artırıyor.” şeklinde konuştu. 17 yıldır mobilya ithalatı ve pazarlaması yapan N.B. ise “İşim 3 gün gecikmiş, 5 gün gecikmiş o kadar problem edilmeyebilir ama yazık günah lüzumsuz birçok harcama yapılıyor. Bu benzine, petrole, dövize ihtiyacı olan bir  ülkeye yazık.” diye konuştu. Yetkililere seslenen N.B., “İstanbul gibi sanayinin ekonominin can damarı olan bir yerde, nüfusu en kalabalık olan bir yerde bu işi gümrükleyebilecek bir makam bulunamıyor mu?” dedi.

Zaman
<< Önceki Haber Bakan'dan memleket torpili Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER