Başbakan'dan Soma faciasına ilişkin ilk açıklama

Başbakan Erdoğan Soma faciasıyla ilgili açıklama yaptı.

Başbakan Erdoğan Soma faciasıyla ilgili açıklama yaptı

Başbakan Erdoğan, düzenlediği basın toplantısında "İlk belirlemelere göre 238 işçimizi Hak'ka uğurladık. 80 yaralımız var" dedi. Erdoğan, içeride 120 işçinin olduğu söyledi.
Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;
* İlk belirleme göre 238 kişi hayatını kaybetti, 80 kişi yaralı kurtuldu. MEDYA VE SİYASİLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM * Kaza anından bu yana sağduyulu davranan medya mensubu arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz *  Bu büyük acı karşısında sağ duyulu ve serin kanlı yaklaşım sergileyen siyasetçilerimize şükranlarımı sunuyorum. * Metanetini koruyan ve dua eden milletimize teşekkür ediyorum * Böyle acı bir hadise için devletin bütün imkanlarını seferber ettik. DARP VE YANIK İZİ YOK * Vefat eden arkadaşlarımızın üzerinde darbe izi ve yanık yok, yalnız üzerlerinde kimlik olmadığı için teşhis edilmedi. * Başbakanlık tarafından yayınlanan genelge ile Türkiye genelinde 3 günlük yas ilan edildi. * Şundan herkes emin olsun, şu kaza en ince detaylarına kadar araştırılacak. * Hiçbir ihmal olmasına izin vermeyiz. Gerekli bütün adımlar atılacaktır * Önce yaraları saracağız ve yasımızı tutacağız * Gençlik Spor Bakanlığının bütün etkinlikleri kaldırıldı.  * Bu tür havaları fırsat bilip, bunları istismar etmek isteyen bazı aşırı uçlar gruplar var. Bunlara da değer verilmemesinin ülkemizin huzuru için birliği beraberliği için çok çok önemli olduğunu hatırlatmak istiyorum. * Vefat edenlere Allah'tan rahmet diliyorum, Ailelerine başsağlığı diliyorum.
İÇERİDE 120 İŞÇİNİN OLDUĞU SÖYLENİYOR * İçeride halen 120 işçinin olduğu söyleniyor. SORU VE CEVAP BÖLÜMÜ
Bu kadar tehlikeli iş yapıp da böyle bir kazaya hazırlıklı olmayan bir işletme nasıl olup da faaliyetlerine devam edebildi? Burada sorumluluk kime ait? * Bu şundan kaynaklanıyor olabilir, Katar’da pek kömür madeni yok doğalgaz yok. Ben size birkaç rakam vereceğim, neyin ne olduğunu görmeniz bakımından önemli.  *Bu ocakla ilgili mart ayı sonunda yapılmış olan gerek sağlık gerek güvenlik kontrolünde bu ocağın, bu noktada işçi sağlığı iş güvenliği noktasında başarılı olduğu tespit edilmiştir. 92 yılında Kozlu’da yaşanan 263 işçinin öldüğü grizu faciası en büyük kaza olarak kayıtlara geçti. Bunlar kömürde olanlar.
‘İNGİLTERE’DE 1862’DE 204 KİŞİ ÖLDÜ’
* İngiltere’de geçmişe gidiyorum, 1862 bu madende göçük 204 kişi ölmüş. 1866 361 kişi ölmüş İngiltere. İngiltere’de 1894 patlama 290. Fransa’ya geliyorum 1906 dünya tarihinin en ölümlü ikinci kazası 1099. Daha yakın dönemlere geleyim. Japonya 1914’de 687. Çin 1942, gaz ve kömür karışmanın neden olduğu sayılıyor ölüm sayısı 1549.
ÇİN'DE 1960'DA METAN GAZI PATLAMASI VAR * Değerli arkadaşlar yine Çin’de 1960 metan gazı patlaması 684. Ve Japonya’da 1963’te yine kömür tozu patlaması 458. Hindistan 375. 1975’te metan gazı alev aldı, maden çatısı çöktü ve 372.
*Bu ocakların bu noktada bu tür kazaları sürekli olan şeyler. Bakın ABD teknolojisiyle her şeyiyle 1907’de 361. BUNLAR OLAĞAN ŞEYLER, İŞ KAZASI DENİLEN BİR OLAY VARDIR *Arkadaşlar yani biz bir defa bu tür ocaklarında, kömür ocaklarında bu olanları, lütfen buralarda bu olaylar hiç olmaz diye yorumlamayalım. Bunlar olağan şeylerdir. Literatürde iş kazası denilen bir olay vardır.  Ocakta bulunan işçi sayısına ilişkin elinizde net rakam var mıdır? * Şu anda yani bunu yüzde yüz olarak söylemeyelim. Ama arkadaşlarımızın ve iş yerinin işletmenin verdiği rakamlardan hareketle, tahmini olarak 120 civarında içeride halen işçinin olduğu söyleniyor. Bu üç aşağı beş yukarı olabilir.  Muhalefete mensup milletvekilleri, Soma ile ilgili araştırma önergesi vermişler. AK Partili vekillerin oyuyla reddedilmişti. Bununla ilgili ne söylersiniz? Öncelikle ben o günkü meclis tutanağını incelemenizi isterim. O günkü gündemde bu Soma ile ilgili CHP’li vekilin getirdiği öneri veya önerge, sadece o günkü gündemi engellemeye yöneliktir. Kendi konuşmasında Soma’yla ilgili tek kelime bulamazsınız. Başlıkta Soma geçiyor ama içerde yok. Gerekli olan zaten cevabı arkadaşlarımız da verdiler. Bunu bir başka zamanda gündeme getirip konuşalım, konuşabiliriz dediler. Olay şu anda tam böyle bir anda, suiistimal olarak kullanılma gayreti içindedir. Bunun istismarına biz izin vermeyiz. Mart sonunda olmuştur. Tutanak gerçekten şaşırtıcıdır. Konuyla ilgili hiçbir şey yok.
<< Önceki Haber Başbakan'dan Soma faciasına ilişkin ilk açıklama Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER