Bölgede sonunda korkulan oldu

Cumartesi günü Şırnak’ın Cizre ilçesinde KCK/YDG-H militanları ile HÜDA-PAR üyeleri arasında çıkan çatışmada 3 kişi öldü, 3’ü ağır onlarca kişi yaralandı. Dün sabah saatlerinde durulan olayların ardından ortaya çıkan bilgiler vahameti ortaya koydu.

Bölgede sonunda korkulan oldu

Önceki gün Şırnak Cizre’de üç kişinin öldüğü çatışmalara 5 saat boyunca hiçbir müdahalede bulunulmadığı ortaya çıktı. 155’e gelen yardım çağrılarının yoğunluğu nedeniyle sistemin kilitlendiği belirlendi. Olaylara müdahale için Ankara’dan gönderilen 200 polisin ise Çevik Kuvvet olduğu tespit edildi. Bu arada bölgede korkulan oldu ve HÜDAPAR'ın da kendi silahlı birliğini kurduğu tespit edildi

Cumartesi günü Şırnak’ın Cizre ilçesinde KCK/YDG-H militanları ile HÜDA-PAR üyeleri arasında çıkan çatışmada 3 kişi öldü, 3’ü ağır onlarca kişi yaralandı. Dün sabah saatlerinde durulan olayların ardından ortaya çıkan bilgiler vahameti ortaya koydu. Olayların YDG-H militanlarının HÜDAPAR’lılara ait evlere saldırmasıyla başladığı öğrenildi. Sabah 4’te olayların başlamasıyla HÜDAPAR yetkililerinin ilçe emniyet müdürlüğünü defalarca aradığı ancak kendilerine hiçbir dönüş yapılmadığı belirtildi.

SIRADAN ASAYİŞ OLAYI SANILDI

Sabah 4’te başlayan olaylara 5 saat boyunca polis tarafından hiç müdahalede bulunulmadığı ortaya çıktı. Saat 9’da ilçe emniyet müdürünün durum normal diyerek geçtiği telsiz anonsunun ardından hastaneye ölü ve yaralıların gelmeye başlamasıyla olayın vahametinin ortaya çıktığı belirlendi. Saatlerce süren çatışma, yakılan evler ve ölen insanlar olmasına rağmen çıkan olayların sıradan bir asayiş olayı gibi değerlendirildiği belirlendi.

SAATLER SONRA FARK ETTİLER

Emniyet, hastaneye gelen ölü ve yaralıların artmasının ardından yaşananların HÜDAPAR-PKK çatışması olduğunun farkına varabildi.
Olayların kontrolden çıkmasına ve ölümler meydana gelmesine rağmen ilçeye ne Şırnak valisinin ne de il emniyet müdürünün gitmediği de ortaya çıktı.

POLİS DELİL TOPLAYAMADI

Polisin olay yerine girememesi çıkan olaylarda öldürülenlerle alakalı delil toplamayı da engelledi. Olay yerine giremeyen güvenlik güçleri herhangi bir delil de toplayamadı. Çıkan çatışmalarda iki kişi polise teslim oldu. Teslim olanlardan birinin yaralı olduğu öğrenildi.

HENDEKLER MÜDAHALEYİ ENGELLEDİ

PKK’nın gençlik ve asayiş yapılanması olan YDG-H’nin yaklaşık bir buçuk ay önce kazdığı hendekler polisin olaylara müdahalesini engelledi. YDG-H’li militanlar ilçede ilk hendeği Ekim ayında PKK yöneticilerinden Murat Karayılan’ın talimatıyla kazmışlardı.

İSTİHBARAT ZAAFI

Cizre’de yaşanan olaylar istihbarat zafiyetini gözler önüne serdi. İlçenin PKK’lı militanlara bırakılmış olması, MOBESE’lerin kullanılamaz hale gelmesi ve ilçenin birçok mahallesine polisin girememesi önleyici bilgi alınmasının önündeki en büyük engel olarak değerlendiriliyor.

155'E İHBAR YAĞDI


İlçe emniyet müdürünün durum normal dediği sırada 155 gelen ihbarlardan dolayı sistemin kilitlenmiş olduğu da ortaya çıktı. “Ne zaman geleceksiniz, bizi kurtarın, evimizi yakıyorlar, nerede devlet” şeklinde ihbarlar yağdığı öğrenildi.

TEM'DE TECRÜBELİ POLİS YOK


17 Aralık yolsuzluk operasyonunun ardından tutuklanan, ihraç edilen ve açığa alınan terörle mücadelede uzman polislerin görevden uzaklaştırılması nedeniyle TEM Şubeler operasyon yapamıyor. PKK’nın etkin olduğu yerlerde yetişmiş kadroların olmaması, mevcut ekiplerin tecrübesiz olması ve yeterli zırhlı aracın olmaması PKK ile mücadelede yaşanan zaafların artmasına neden oluyor.

SİLOPİ KARIŞTI


Cizre ilçesinde 3 kişinin ölümüne yol açan olayları protesto eden YDG-H üyeleri, önceki akşam Silopi’de polisle çatıştı. Çıkan olaylarda 25 yaşındaki Musa Azma karnına isabet eden kurşunla yaralandı. Olaylar sırasında Mahsun Bilen de elektrik akımına kapılarak yaralandı.

HÜDAPAR DA SİLAHLI BİRLİK KURDU

YDG-H’lilerin hendek kazıp silahlı gezmesi üzerine HÜDAPAR’a yakın isimler de Şeyh Said Seriyyeri diye 10 kişilik gruplar oluşturdu. Bu gruplar akşamları silahlı olarak ilçede devriye atmaya başladı.
BUGÜN GAZETESİ
<< Önceki Haber Bölgede sonunda korkulan oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER