Bu ilçenin suyunda 40 kat zehir çıktı!

Kütahya'da bulunan Emet ilçesinde çeşmelerden resmen zehir akıyor.

Bu ilçenin suyunda 40 kat zehir çıktı!

Kütahya'nın Emet ilçesine bağlı İğdeköy'de,  tehlike sınırı litrede 10 mikrogram olan arsenik miktarının, içme suyu şebekesinde 65,5 mikrogram, sokak çeşmelerinde ise 400 mikrogramdan fazla çıkması  nedeniyle bu suların kullanımı yasaklandı.
         
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, ilçede gerçekleştirilen rutin içme  suyu analizleri doğrultusunda ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıktaki 90 hanede  350 kişinin yaşadığı İğdeköy'ün içme suyu şebekesiyle bazı sokak çeşmelerinden  elde edilen numuneler laboratuvarda incelendi.
         
Tehlike sınırı litrede 10 mikrogram kabul edilen arsenik miktarının, içme  suyu şebekesinde 65,5 mikrogram, bir çeşmede 977, başka bir çeşmede 486, köy  camisinin şadırvanındaki suda da 403 mikrogram olduğu belirlendi.
         
Bunun üzerine, İlçe Hıfzıssıhha Kurulu'nca alınan kararla içme suyu  şebekesi, cami şadırvanı ve sokak çeşmelerinden su kullanılması yasaklandı.  Karar, Köy Muhtarlığı aracılığıyla vatandaşlara duyuruldu.
         
Şadırvan ve çeşmelerden bazılarının suyu kaynağından kesildi, kaynağına  müdahale imkanı bulunmayan ve halen suyu akanlara ise ''İçilmez'' yazılı  tabelalar asıldı.
         
Yeni su kaynağı arayışı
         
Emet Kaymakamı Hüdayar Mete Buhara, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  ilçede içme suyu şebekeleri ve sokak çeşmelerinden akan suların, sağlık  ekiplerince sürekli incelendiğini bildirdi.
         
İğdeköy'e ait son analiz raporlarında, arsenik oranlarının dünyada kabul  edilen sınırdan çok fazla olduğunu gördüklerini belirten Buhara, ''Bu köyümüzdeki  şebeke ve çeşme sularının her türlü kullanımını yasakladık. Köylülerimizi susuz  bırakacak değiliz. Daha önce ilçe merkezinden döşenen borulardan köye su  verilmesine, inşa ettiğimiz şebekenin bakım ve onarımı yapıldıktan sonra kısa  sürede başlanacak'' dedi.
         
Buhara, ayrıca köy yakınındaki arazilerde yeni su kaynağı bulunması için  çalışma başlattıklarını ifade etti.
         
Emet Belediye Başkanı Mustafa Koca da köydeki arsenik sorununa seyirci  kalmalarının mümkün olmadığını dile getirerek çözüm için gereken desteği  vereceklerini anlattı.
         
İğdeköy Muhtarı Mustafa Koç ise köyde arsenik miktarı yüksek içme suyu  sorununun uzun yıllardır bulunduğunu ancak son analiz raporlarında bunun daha  fazla olduğunu gördüklerini belirtti.
         
Köylülerin su sıkıntısı yaşadığına dikkati çeken Koç, şöyle konuştu:
         
''Kullanımı yasak olmasına rağmen hayvanlarını sulamak isteyen bazı  vatandaşlarımız bu sulardan yararlanıyor. İçme suyumuzu ise ilçe merkezindeki dağ  suyu çeşmelerinden sağlıyoruz. Kaymakamlık bu konuda elinden gelen çalışmaları  yapıyor. Şu anda yeni su kaynağı arayışındayız. Hasanlar Barajı'nın sulama  kanalları, 3-4 kilometre yakınımıza geldi. Buradan arıtma sistemiyle içme suyu  temin edilebilir.''
         
<< Önceki Haber Bu ilçenin suyunda 40 kat zehir çıktı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER