Bunu yapmayan vatandaş yandı!

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), mali suçlarla ilgili bankacılık ve sigortacılık başta olmak üzere yükümlülere bildirimlerini e-mail’le yapabilecek.

Bunu yapmayan vatandaş yandı!

Gönderilen e-mail de, resmi tebligat sayılacak. Elektronik tebligattaki yükümlülüklere uymayanlara 250 bin liraya kadar ceza verilecek. Muhalefet partileri getirilen düzenlemeye, “MASAK bir e-mail’le kişilerin mal varlığını donduracak, bu kabul edilemez.” diye tepki gösterdi.

Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeleri süren yeni yargı paketinde MASAK’a ‘elektronik tebligat’ yetkisi veriliyor. Bu yetki ‘Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun’ ile ‘Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun’a eklenecek. Biri daha çok yurtdışı, diğeri ise yurtiçindeki karapara trafiğini ilgilendiren her iki kanunla ilgili tebligatlar, mevcut Tebligat Kanunu’ndaki elektronik tebligata ilişkin usullere bağlı olmadan yapılabilecek. Zaman Gazetesi'nin haberine göre, MASAK, elektronik tebligata yine elektronik ortamda cevap verilmesini isteyebilecek. Vatandaşın Vergisini Koruma Derneği Başkanı Yeminli Mali Müşavir Kazım Yılmaz, düzenlemeyle MASAK’ın Tebligat Kanunu hükümleri dışına taşınmak istendiğine dikkat çekiyor. Yılmaz, “Kanunda değişiklik yapılırken yargı kararı veya başka nedenlerle tedbirin kalkması durumunda MASAK’ın doğan zararı tazmin edeceği hükmü de konulmalıdır. Suç önlenmek istenirken suçsuzlara zarar verilmemelidir.” uyarısında bulunuyor. Bu şekilde yapılan tebligatlar karşı tarafa ulaştığında tebliğ edilmiş sayılacak. MASAK, elektronik ortamda yapılacak tebligatla ilgili her türlü teknik altyapıyı kurabilecek veya kurulmuş olanları kullanmaya, tebliğe elverişli elektronik adres kullanma ve cevapların elektronik ortamda verilmesi zorunluluğu getirmeye yetkili olacak. Elektronik tebligata ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmediği tespit edilen kişi, kurum veya kuruluşlara MASAK tarafından her bir tespit için on bin lira idari para cezası uygulanacak. Bu şekilde bir yıl içinde uygulanacak idari para cezasının toplam tutarı 250 bin lirayı geçemeyecek.

BİR e-MAIL’LE MAL VARLIĞI DONDURULACAK

Düzenlemeye tepki gösteren CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, “Elektronik tebligatta eğer bir kişiyi bulamıyorsanız, mal varlığını dondurmak istiyorsanız o kişiye e-mail yoluyla bir tebligat gönderiyorsunuz. Bu tebligat karşı taraftan alındığı anda tebliğ edilmiş sayılıyor ve buna göre mal varlığını dondurabiliyorsunuz. Yapılan bu düzenleme ile bir kişinin herhangi bir e-mail adresine bir yazı göndermek yeterli olacak yani o kişinin mal varlığı dondurulacak. Bu, özel mülkiyet hakkına yönelik ağır bir saldırıdır.” dedi. CHP’li Dilek Akagün Yılmaz da ‘yargı denetiminden uzak bir düzenlemenin bu şekilde elektronik tebligattaki bütün usuller ortadan kaldırılarak yapılmasının hak kayıplarına neden olacağını’ belirtti. Barolar Birliği Başkanı temsilcisi Avukat Ekim Ergün ise getirilen yeni sistemle Tebligat Kanunu sisteminden ayrıldığını, bunun da hatalı bir yaklaşım olacağını belirtti. Ergün, bu düzenleme ile MASAK’a çok geniş yetki verildiğini vurguladı.

    Düzenleme, Adalet Komisyonu’nda görüşülürken bilgi veren MASAK Başkanı İbrahim Hakkı Polat ise yükümlülerle MASAK arasındaki bilgi alışverişinin bu kanaldan yapılarak güvenli bir şekilde iletişimi sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Polat, mevcut tebligat sistemini yine devam ettireceklerini belirtti ve Tebligat Kanunu’nda 5 günlük bir esneklik olduğuna değindi. Başkan’ın sözlerine göre gönderilen mail 5 gün içerisinde okunmamışsa tebliğ edilmemiş sayılacak.İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Adem Sözüer ile Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. İzzet Özgenç de elektronik tebligat düzenlemesine karşı çıktı. Sözüer, “Ben bir elektronik posta göndereceğim sana, bu tebliğ edilmiş sayılır ve buna uymazsan buna ceza olur, diye bir şey olamaz, olmaması gerekir.” dedi. Prof. Sözüer, yeni getirilen maddedeki yükümlülüklere aykırı davrananlara birtakım ağır idari cezalar öngörüldüğünü, ancak bu maddede, esas itibarıyla bir yükümlülük görülmediğini belirtti. Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya da MASAK’a elektronik tebligat yetkisi veren maddenin Genel Kurul’da bir önerge ile yeniden düzenlenmesini istedi. İyimaya, “Norm bu şekliyle muhatabın hukukunu hukuk güvenliği kriterlerine göre korumuyor.” ifadelerini kullandı.
<< Önceki Haber Bunu yapmayan vatandaş yandı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER