ÇEV'e yapılan '25 TL'lik kıyak' dudak uçuklattı!

Ergenekon'un firari sanığı Gülseven Yaşer'in kurucusu olduğu ÇEV'e yapılan tabiri caizse 'kıyak', duyanları hayrete düşürüyor.

ÇEV'e yapılan '25 TL'lik kıyak' dudak uçuklattı!

ETÖ soruşturması kapsamında hakkında yakalama kararı çıkınca Amerika’ya kaçan ve halen firari olan Gülseven Yaşer’in kurucusu olduğu ÇEV’in İstanbul Taksim’deki 3 katlı yönetim binasının Hazine’ye aitken 2000 yılında bu vakfa ihalesiz ve de yıllık 300 TL (aylık 25 TL) gibi çok komik bir ücrete ittifak hakkı tanınmak suretiyle 49 yıllığına kiralandığı ortaya çıktı.

2011’DE AYLIK 106 TL

Sonraki yıllarda bu miktar yine çok komik oranlarda artırılmış. Zemin katla birlikte 4 kattan oluşan sözkonusu bina İstanbul Beyoğlu’nun Kocatepe Mahallesi’nde bulunuyor. Akit’in haberine göre, 2000 yılı için 300 TL olarak belirlenen yıllık irtifak hakkı bedeli, diğer irtifak haklarında olduğu gibi sözleşmesine “bedelin 3 yılda bir güncelleneceğine” ilişkin hüküm konulmadığı için, yıllar geçtikçe reel olarak erimiş ve 2011 yılında Vakıf tarafından Hazine’ye sadece 1.276 TL ödeme yapılmış.

RAYİÇ ARAŞTIRMASI DA YAPILMAMIŞ

Bu skandal kiralama işleminin hukuki altyapısı da sakat. İstanbul Defterdarlığı tarafından, yıllık irtifak hakkı bedeli piyasada rayiç araştırması yapılmadan, usulsüz olarak emlak vergi değeri üzerinden belirlenmiş. Bununla birlikte, irtifak hakkı tapuya tescil edilmeden, yer ÇEV’e teslim edilmiş.

İHALEYE DE ÇIKILMAMIŞ

Günümüzde, Bakanlar Kurulu’nca vergi muafiyeti tanınan vakıflara, talep etmeleri ve Maliye Bakanlığı’nın uygun görmesi halinde Hazine’ye ait taşınmazlar üzerinde, doğrudan irtifak hakkı verilebiliyor. Ancak, Çağdaş Eğitim Vakfı’na irtifak hakkı verildiği 2000 yılında, vakıflar için böyle bir uygulama bulunmuyordu. O dönemin mevzuatına göre, sözkonusu bina için ÇEV’in talebi doğrultusunda açık teklif usulü ihaleye çıkılması ve bu ihalenin de ilan edilmesi gerekirken, bütün bunlar göz ardı edilerek Vakfa ihalesiz doğrudan hem de 49 yıllık irtifak hakkı verilmiş. Yıllık bedel ise yapılan bu usulsüzlüğe yaraşır şekilde, çerez parası kadar belirlenmiş.

11 YILDA ÖDEDİKLERİ TOPLAM TUTAR 10 BİN TL BİLE DEĞİL

İrtifak hakkı sözleşmesine, diğer irtifak haklarında olduğu gibi, bedelin üç yılda bir güncelleneceğine ilişkin bir hüküm konulmadığından dolayı, yıllar geçtikçe vakfın ödeyeceği bedel reel olarak erimiş ve Vakıf 2011 yılında sadece 1.276 TL ödeme yapmış.
ÇEV’in Taksim’e 300 metre mesafedeki vakıf yönetim merkezi olarak kullandığı 3 katlı bina için 11 yıl boyunca devlete ödediği kira ücreti toplamı 10 bin TL bile değil: 9.582 TL.

4 YIL DA EKSTRADAN KULLANIM HAKKI

Çağdaş Eğitim Vakfı’na sağlanan avantaj bu kadarla da sınırlı değil. Bakanlığın onayladığı irtifak hakkı işleminden sonra düzenlenen irtifak hakkı sözleşmesi yaklaşık 4 yıl boyunca tapuya tescil edilememiş. Sözleşmenin 1. maddesine göre hak, tapuya tescilden sonra başlamasına rağmen, İstanbul Defterdarlığı Bakanlık onayından hemen sonra, binayı ÇEV’e teslim etmiş. Tescil işlemi 2004 yılında yapıldığı ve sözleşmeye göre de irtifak hakkı bu tarihte başladığı için, ÇEV’e 4 yıl ekstra kullanım hakkı verilmiş. Böylece, Vakıf binayı tapuya tescilden önce kaçak olarak kullandığı gibi, 49 yıllık süreyi de 4 yıl sonra başlatarak, ekstra 4 yıl kazanmış.

<< Önceki Haber ÇEV'e yapılan '25 TL'lik kıyak' dudak uçuklattı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER