CHP'ye soğuk duş! Bu kez öyle bir belge ortaya çıktı ki...

CHP yine kendi arşivlerine yakalandı! Alkol düzenlemesi üzerinden hükümete vuran CHP'liler buna ne diyecek?

CHP'ye soğuk duş! Bu kez öyle bir belge ortaya çıktı ki...

Samanyolu Yayın Grubu Ankara Temsilcisi Abdullah Abdulkadiroğlu bugünkü köşe yazısında CHP'nin başını fena halde ağrıtacak bir belgeyi gündeme getirdi. Sırf AK Parti'nin teklifi olduğu için alkol düzenlemesine karşı çıkan CHP, bundan 60 yıl önce bakın nasıl bir istekte bulunmuş!

Alkole savaş açan parti: CHP

Günlerdir tartışması süren alkolle ilgili düzenlemenin de içinde olduğu teklif, Meclis komisyonunda kabul edildi. 

Yeni alkol düzenlemesini sanki memlekette alkol almak yasaklanıyormuş gibi lanse eden bir yapı harekete geçti. Sanki; ülkede alkol satmak yasak, alkol satın almak yasak, alkol tüketmek yasak, alkol alana para cezası ve hatta hapis cezası verilecek.

Oysa işin aslı şu:

* Alkollü içkilerin reklamı, tanıtımı ve alkol kullanımını özendiren kampanya yapılamayacak, alkollü içkiler dışarıdan görülecek şekilde satılamayacak.

* 18 yaşını doldurmayanlara alkollü içki satılamayacak.

* Otoyollar ve karayolları üzerindeki tesislerde alkollü içki satışına ve tüketimine izin verilmeyecek.

* Öğrenci yurtları, stadyum ve kapalı spor salonları, eğitim-öğretim kurumları, kahvehane, pastahane, oyun salonlarında alkollü içki satışı yapılamayacak.

* Alkollü araç kullanana 700 lira ceza kesilecek. Ehliyete de el konulabilecek.

* Alkollü içkiler, açık olarak ancak izinli yerlerde tüketilebilecek.

* İbadethane, okul, hastane, stad gibi yerlere yüz metre mesafede alkol satışı yapılamayacak. Ancak turizm belgeli işletmeler ve daha önce satış belgesi almış olanlar için bu kural geçerli değil.

Bunun yanında alkollü içki satış belgesi olan lokanta, restoran, bar ve gece kulüplerinde alkole getirilen bir yasak yok…

Allah aşkına bunların hangisinde alkol tüketiminin yasaklanması söz konusu ? Hangisinde memlekette alkol satmanın da, satın almanın da yasaklandığına dair bir tek madde var ?

18 yaşını doldurmuş her isteyen alkol satış izni olan yerlerden alkol satın alabilir, alkollü mekanlarda istediği kadar içebilir. Ayrıca her isteyen evinde, arkadaşının evinde, kısacası umuma açık olmayan her yerde istediği kadar alkol tüketebilir. Dışarıda alkol alan kişi de bir zahmet direksiyona geçmesin ve gideceği yere, ya taksiyle ya da alkolsüz birinin şoförlüğünde gidiversin.

Koparılan bütün fırtına aslında alkol düzenlemesi teklifini AK Parti’nin getirmiş olması. 

Özellikle CHP’li bazı vekillerin bu teklife karşı aleni bayrak açması da, toplumda Ak Parti iktidarının alkolü yasakladığına yönelik algı oluşturma çabası. Yapılmak istenen; endişeli kesimin iyice nasırına basıp iktidara karşı tepki oluşmasını sağlamak.

CHP’li vekiller arasında maalesef işi alkol şovuna dönüştüren bile var. Ama CHP alkol düzenlemesine karşı çıkarken yine kendi arşivlerine yakalandı. VİP Araştırma Şirketi’nden bazı belgeler geldi.

Bu ülkede alkole yasak getirilmesini isteyen ilk parti sizce hangisi ?

Cevap: Cumhuriyet Halk Partisi.

İşte belgesi.



Tarih 31 Ağustos 1944.

CHP Genel Sekreterliği’nden bütün CHP il yönetimlerine resmi yazı gönderiliyor.

Ve deniyor ki:

“Bazı kasabalarda açılan şehir kulüplerinin kumar ve içki alışkanlığını yaymakta olduğu anlaşılmıştır. Partili arkadaşların şehir kulüplerinin bu zararlarını önleyecek şekilde hareket etmeye çalışmaları için Vilayet İdare Heyetinin dikkat ve alakasını rica ederim.”

Yazı devam ediyor. CHP Yönetimi resmi yazıda içkili mekanlar konusunda İçişleri Bakanlığı’ndan tedbir alınmasını bile istiyor.

İşte o satırlar:

“Bu gibi şehir kulüplerinin açılmasında ve idaresinde kumar ve içkiyi genişlettirecek ve memurlarımızı fena itiyatlara götürecek şekle girmemesi için, İdare Amirlerimizce icab eden tedbirlerin alınması hususu, Dahiliye Vekaletinden ayrıca rica edilmiştir.”

Ve son satır. CHP’nin yayınladığı içki genelgesinde içki “yıkıcı hareket” olarak adlandırılıyor:

“Mahalli İdare Amirleriyle elele vererek bu nevi yıkıcı hareketlerin önlenmesini önemle rica eder sevgi ve saygılar sunarım.”

İmza; CHP Genel Sekreteri adına İzmir Mebusu Rahmi Köken.

CHP yönetimi; alkol ve kumarın CHP teşkilatlarını yıkıma doğru götürdüğünü fark ediyor ve tedbir alınmasını istiyor.

Şimdi hiç kimse; bu belge 1944’te yayınlanmış, aradan 60 yıl geçmiş falan demesin. Alkol, üzerinden yıllar geçince toplumda oluşturduğu etki önemsizleşen bir konu değil.

Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan insanlar, 1944’te yaşayan CHP’lilerden daha mı kıymetsiz ?

İktidarlar toplumun her sorunundan sorumludur.

O günün CHP’si alkolün yol açtığı sorunlardan dolayı bu tür mekanlara bile kısıtlama getirilmesini isterken, bugünün bazı CHP’lileri neredeyse alkolü “milli içki” ilan etmeye kalkıyor.

Bundan 60 yıl önce CHP’nin yaptığı doğruydu. Bugün alkolün ortaokullara kadar yaygınlaşması gençler ve toplum için bir sorunsa şu an iktidarın yaptığı da doğru.

CHP’nin bazı konularda muhalefet etmeden önce kendi arşivlerini iyi incelemesi gerekmiyor mu ?

Ayrıca 1944’teki CHP yönetiminin teşkilatlara gönderdiği bu yazı, bugün alkol şovu yapan bazı CHP’liler için hala güncel olmalı değil mi ?

ABDULLAH ABDULKADİROĞLU - SAMANYOLU HABER

twitter/aakadiroglu
<< Önceki Haber CHP'ye soğuk duş! Bu kez öyle bir belge ortaya çıktı ki... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER