Çözüm sürecine derin operasyon mu?

İmralı tutanaklarının medyaya sızması "çözüm sürecine sabotaj" olarak değerlendiriliyor.

Çözüm sürecine derin operasyon mu?

BDP’li milletvekillerinin İmralı'da terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmeye ilişkin tutanakların basında yer alması Ankara’da geniş yankı buldu. Kulislerde tutanakları kimin sızdırdığına ilişkin senaryolar gün boyu tartışıldı. Hükümet kamuoyuna yansıyan tutanakların BDP tarafından sızdırıldığına inanıyor. “BDP’lilerin görüşme sırasında aldığı notların, akılda kalan notlar ve anektotlarla birleştirerek farklı bir tutanak oluşturduğu” kanaati hakim. Alınan bilgilere göre olayın süreci sabote etmeye dönük olduğunu belirten Başbakan, sorumluların ortaya çıkarılmasını istedi. BDP ise tutanakların kendileri tarafından sızdırılmadığı konusunda ısrarcı. Radikal’e konuşan BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, iddiaları sert bir dille yalanlarken, "Oslo’da yapılan görüşmenin tutanaklarını kim sızdırarak sabote etmek istemişse, burada da aynı çevreler sızdırmıştır" diyerek olayın bir sabotaj girişimi olduğunu ifade etti.

Milliyet Gazetesi’nde yayınlanan tutanaklarda Öcalan, çözüm sürecini sabote edecek tarzda kışkırtıcı ifadeler kullanıyor. “AKP’yi 10 yıldır ayakta tutan benim, biz AKP’yi çıkartan gücüz” ifadelerini kullanan Öcalan, süreç başarılı olmazsa halk savaşı yaşanacağı tehdidini savuruyor. Çözüm sürecine destek veren kesimleri hedef alan Öcalan, hükümetle pazarlık yapmak istediğini dolaylı bir dille anlatıyor. Bu çerçevede Başbakan Erdoğan’ın ‘başkan’lığını destekleyeceklerini belirtiyor. Öcalan, Sırrı Süreyya Önder’in “Sizin konumunuz ne olacak?” sorusuna şu cevabı veriyor: “Ne ev hapsi, ne de af... Bunlara gerek kalmayacak. Herkes, hepimiz özgür olacağız. Başarılı olursam, ne KCK tutuklusu kalır ne de başkası. Bu olmazsa 50 bin kişiyle halk savaşı olacak. Ölen ölecek, ben karışmıyorum. Yalnız, herkes bilmeli ki, ne eskisi gibi yaşayacağız, ne de eskisi gibi savaşacağız. Kendime güveniyorum. Şunu iyi bilin devlet de benden vazgeçemeyecek.” 

Öcalan'a ait olduğu iddia edilen bu ifadelerin kamuoyuna yansıtılması ortak görüş olarak "çözüm sürecine sabotaj" şeklinde yorumlanırken, AK Parti ve BDP’den kritik isimler Habur ve Oslo sürecini sabote eden güçlerin bir kez daha aynı çabayı sergilediğini düşünüyor. Derin güçlerin bu süreci de tıkamayı hedefleyerek, İmralı görüşmeleriyle başlayan yeni barış çabalarını da baltalamaya çalıştığı belirtiliyor.
<< Önceki Haber Çözüm sürecine derin operasyon mu? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER