Cumhurbaşkanı'na çağrı!

İnsan Hakları İzleme Örgütü Cumhurbaşkanına çağrıda bulundu: 'İnternet yasasında yapılan değişiklikleri veto etmeli”

Cumhurbaşkanı'na çağrı!

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, İnternette fişleme ve sansüre kapı açan yasayı veto etmesi gerektiğini bildirdi. Açıklamada, bilgiye erişim hakkı, ifade özgürlüğü ve özel hayatın gizliliği hakkına saygı gösterme yükümlülüğünü ihlal etmesi gerekçesiyle meclisten geçen yasa değişikliğini, Cumhurbaşkanının veto etmesi gerektiği bildirildi.

AK Parti tarafından Meclis'ten geçirilen ve internette fişleme ve sansüre kapı açan yasaya “İnsan Hakları İzleme Örgütü”nü harekete geçirdi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, zamanlamaya dikkat çeken İnsan Hakları İzleme Örgütü, hükümetin yeni düzenlemelerle, eleştirileri susturmak ve siyasi açıdan zararlı olacak her tür malzemeyi keyfi olarak kısıtlamak için yetkilerini artırmaya çalışmasının kaygı uyandırdığını kaydetti.

Örgüt, yeni kanunun, çok geniş kapsamlı olmasının, Telekominikasyon  İletişim Başkanlığı'na,(TİB) bazı durumlarda mahkeme kararı ve ya açık bir adli soruşturma olmaksızın içerik engelleme yetkisi tanımasının, kaygı doğurduğunu  bildirdi.

VERİ SAKLAMA ZORUNLULUĞU DA GELİYOR 

İnsan Hakları İzleme Örgütü, açıklamasında,  yeni yasanın ayrıca ‘yer sağlayıcı’ internet şirketlerine, internet kullanıcılarıyla ilgili bilgileri toplayıp iki yıl kadar saklamasını şart koştuğunu belirterek,  içeriğinin açık olmamasına rağmen, hükümetin talep ettiği bilgiyi internet şirketlerinin teslim etmekle yükümlü olmasının kabul edilemez olduğu kaydedildi.  

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı medya özgürlüğü temsilcisi Dunja Mijatoviç ise, bu şartların yönetime, Türkiye'deki tüm internet kullanıcılarının verilerini, yargı denetimi olmaksızın elde etme imkanı tanıyacağını  söyledi. Mijatoviç, değişikliklerin sonuç itibariyle ifade özgürlüğüne, araştırmacı gazeteciliğe, gazetecilerin kaynaklarını gizli tutma özgürlüğüne, internet üzerinden bilgiye erişime önemli ölçüde zarar verebileceğini vurguladı.

<< Önceki Haber Cumhurbaşkanı'na çağrı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER