Emniyet hayati bilgiler verdi!

Emniyet Genel Müdürlüğü, sürücüler için hayati nitelikte bilgiler verdi. Aman dikkat!

Emniyet hayati bilgiler verdi!

Okulların kapanmasıyla birlikte kara yollarındaki araç yoğunluğu da arttı. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi, araç sürücülerine ‘sollama’ konusunda ayrıntılı bilgi verdi. 

Geçmenin çift yönlü trafikte en yüksek riskleri içeren bir yapıya sahip olduğunun vurgulandığı açıklamada, “Halk arasında ‘sollama’ olarak isimlendirilen geçişler sırasında, çok dikkatli olunması gerekmektedir. 

Sollamanın güvenle başlaması, devam ettirilmesi ve sonuçlanması aşamaları, sürücü tarafından dikkatle değerlendirilmelidir. Bu süreçlerden herhangi birinde bir küçük risk ihtimalinin bulunması bile, geçme niyetinden vazgeçilmesini zorunlu kılar. 

Geçmenin devamı sürecinde, ön görülememiş bir riskin belirmesi araç içerisindekileri büyük tehlikelerle karşı karşıya bırakır. Güvenli bir sollamanın yapılabilmesi için, geçmenin; yasal olması, güvenli olması ve aracın teknik yeterliliği kapsamında olması gereklidir. 

Sollamanın yapılacağı kesimde, trafik işaret levhaları veya çizgileriyle bir yasaklama bulunmadığını kontrol edin. Ancak işaret levhalarının çirkin amaçlarla sökülmüş, yol çizgilerinin de doğal etkenlerden silinmiş olabileceğini unutmayın.

Önünüzdeki aracı geçmek istediğiniz yerin, yakın ilerisi görülmüyorsa kesinlikle sollama yapmayın. Acı sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. Sollamanın güvenli olabilmesi için, önünüzde geçme amacıyla gereksinim duyacağınız yeterli mesafenin olduğundan emin olun. 

Sollamanın güvenliği, önünüzdeki yolun görünme derinliği ile paraleldir. Sollama yasal olabilir, ancak güvenlik konusunda risk hissediyorsanız, kesinlikle geçme yapmayınız.” ifadeleri yer aldı. 

ARACIN KAPASİTESİ DE SOLLAMA MESAFESİNİ UZATABİLİR

Aracın teknik kapasitesinin, sollama mesafesinin uzamasına sebep olabileceğine dikkat çekilen açıklamada, sollamadaki tehlike düzeyinin hız, mesafe ve zamanla doğrudan ilgili olduğu dile getirildi. 

Açıklamada, “Güvenli bir geçiş için hızınız yeterli değilse, gereksinim duyacağınız zaman ve mesafe de yoksa sollama yapmamalısınız. Eğer sollama şeridine çıktıktan sonra, geçtiğiniz sürücü hızını azaltmıyor veya siz yeterince hızlanamıyorsanız, hemen vazgeçin ve asıl şeridinize dönün. Önünüzdeki araç sinyal verdiyse, geçme yapamazsınız. Burada kararı verip, ilk uygulama hakkı önünüzde giden aracındır. Dolayısıyla sinyallerin sürücünün niyetinin diğer yol kullanıcılara ulaştırılmasındaki önemi burada ortaya çıkmaktadır. İşaretlerle belirlenmiş bir yaya veya okul geçidine yaklaşırken geçme yapmamalısınız. Buraları kullanmakta olan çocukların göz yüksekliğinin, sizi görmeye yeterli olmayabileceğini unutmayın. Ayrıca onların riskleri tahmin etme yeteneklerinin çok fazla gelişmemiş olduğunu aklınızdan çıkartmayın. Geçitlerin üzerinde durmayın. Geçitler kenarında taşıt yoluna girmek isteyen özellikle bir çocuk varsa, durun ve onlara geçme hakkını tanıyın.” denildi.

Emniyet açıklamasında, bir kavşağa yaklaşırken şehir içinde 30, şehir dışında ise 150 metre mesafede geçme yapılamayacağı kaydedildi. Görüşün kapalı olduğu tepe üstlerine, virajlara yaklaşırken sollama yapılmaması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, “Burada yapılabilecek hiçbir geçme hem yasal değildir, hem de aracınızın performansı ne olursa olsun güvenli olamaz. İki yönlü trafik tarafından kullanılmakta olan köprü ve tünellerde geçme yapılamaz.” bilgisi yer aldı.

CİHAN

<< Önceki Haber Emniyet hayati bilgiler verdi! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER