Emniyet'e hukuksuz operasyonda yeni gelişme

Yolsuzluk ve terör soruşturmalarını yürüten polislere yönelik operasyon kapsamında daha önce serbest bırakıldıktan sonra haklarında yakalama kararı çıkan polislerden ikisi daha serbest bırakıldı.

Emniyet'e hukuksuz operasyonda yeni gelişme

22 Temmuz’daki sahur operasyonuyla gözaltına alınıp serbest bırakıldıktan sonra haklarında tekrar yakalama kararı çıkarılan 17 polisten ikisi daha serbest bırakıldı. İki polis ise tutuklandı. Karara tepki gösteren polis avukatlarından Kemal Şimşek, casusluk suçlamasına somut delil gösterilemediğini belirtti ve ekledi: “Biz hakimlerin ellerine verilen bir listeye göre tutuklama yaptığına inanıyoruz.”

Yolsuzluk ve terörle mücadele eden polislere yönelik operasyonda gözaltına polislerden 17’si yasal süre içinde ifadeleri alınamadığı için serbest bırakılmıştı. Gözaltı süresinin kanunen 4 gün olmasına rağmen 8 gün alıkonulan 17 polis hakkında, polise yönelik operasyonun savcı İrfan Fidan’ın itirazı üzerine yakalama kararı çıkarılmıştı. Yakalama kararı çıkarılanlardan bugüne kadar 9’u adliyeye gelmiş, 8’i serbest bırakılırken 1 polis tutuklanmıştı.

Diğer polislerden Osman Özgür Açıkgöz ve Hasan Yüksek de dün sabah 09.00 sıralarında avukatlarıyla birlikte adliyeye geldi. 9 saat sonra hakim Fevzi Keleş’e ifade verebilen polislerin sorgusu yaklaşık 4 saat sürdü. Sorgulama işlemi neticesinde Açıkgöz, ‘casusluk’ suçlamasıyla tutuklandı. Açıkgöz, casusluk suçuna delil gösterilen hiçbir dinlemenin uygulayıcısı değil. İfadesinde, kendisinin yalnızca dinlemelerin yapıldığı büroda idari işlerden sorumlu olduğunu belirten Açıkgöz, bu kapsamda suçlanmasının mümkün olmadığını vurguladı. Ancak Keleş, bu açıklamayı dikkate almayarak Açıkgöz’ü uygulayıcı olmadığı dinlemelerin suçlusu sayarak tutuklanmasına hükmetti. Ayrıca Açıkgöz’ün, suç unsuru olarak sunulan bütün dinlemelerin hukuka uygun olduğunu vurguladığı, sorgu tutanaklarına yansıdı. Ayrıca dün saat 21.00 sıralarında avukatları ile birlikte Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelerek teslim olan İstanbul eski Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Kazım Aksoy, ve Komiser Ramazan Bolat hakkındaki karar da belli oldu. Mahkemedeki sorguları gece saatlerinde sona eren iki isimden Bolat tutuklandı, Aksoy ise serbest bırakıldı. 

Mahkeme çıkışında basın açıklaması yapan polis avukatları müvekkillerinin hukuksuzca tutuklandığını söyledi. Avukat Kemal Şimşek, suçlamalara dayanak yapılan dinlemelerin içeriğinin kendilerine sunulmadığını ifade ederek, “Casusluk suçlamasına delil olarak sunulan dinlemelerin içeriğinde casusluk niteliği taşıyanın ne olduğu açıklanamıyor.” dedi. Şayet casusluk iddiası varsa delil sunulması gerektiğine dikkat çeken Şimşek, müvekkilinin soyut suç isnatları ile tutuklandığının altını çizdi.

Öte yandan Şimşek, hükümet medyası Star’a tepki gösterdi. Gazete, ‘Paralel casuslara avukat perdesi’ başlıklı haberinde, haklarında ikinci kez yakalama kararı çıkartılan 8 polisin, avukatların ofislerinde saklandığını iddia etmişti. İddiaya cevap veren Şimşek, haberin gerçeği yansıtmadığını belirterek istenirse bunu ofisin 24 saat çalışan güvenlik kameralarıyla ispat edebileceklerini dile getirdi.

<< Önceki Haber Emniyet'e hukuksuz operasyonda yeni gelişme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER