Erdoğan için yapılan bağışlarda skandal iddia

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Köşk seçimleri öncesinde büyük tartışmalara yol açan, 59 milyon 88 bin liralık bağışının detaylarıyla ilgili ildinç iddia.

Erdoğan için yapılan bağışlarda skandal iddia

Bağışların yüzde 90’lık kısmı algı operasyonu için yapılan bağışlardan oluştuğu iddia edildi. Kampanya süresince toplam 1 milyon 460 bin kişi Erdoğan’ın hesabına para yatırdı. Söz konusu kişilerin 300 bini gerçek bağışçılardan oluştu. Geri kalanı ise, kimlik numaraları alınarak adlarına fiktif bağış yapılan ve bağış tutarı 10 liranın altında olan kişilerden kaynaklandı.

BAĞIŞLARI PROGRAM KAYDETTİ
10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde düzenlenen adaylara yardım kampanyaların ayrıntıları netleşti. Buna göre, kampanyada en yüksek bağış Tayyip Erdoğan’a yapıldı. Erdoğan’a, kampanya süresince 1 milyon 460 bin 745 kişi bağışta bulundu. Ancak bu bağışta bulunanların büyük kısmı, seçimlerden önceki son işlem günlerinde gerçekleşti. Ve, işlemler yetişmedi. Taraf gazetesinin haberine göre; Ziraat Bankası’nın Halk Bankası ile kurduğu FİNTEK isimli bilişim sisteminin geliştirdiği bir programdan yararlanıldı. Yani, Ziraat Bankası şubelerine verilen kimlik bilgileri programa yüklenerek, şahıslar adına 10 liranın altında bağış kaydı oluşturuldu. Bu yöntemle yaklaşık 700-800 bin kişinin bağış kaydı yapıldı. Bu durum banka içinde de tartışmalara yal açtı.

TARAF LİSTELERE ULAŞTI
Taraf’ın Ziraat Bankası kaynaklarından ulaştığı bağış listelerine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yapılan bağışların büyük kısmı 10 liranın altındaki bağışlardan oluşuyor. 1.4 milyon bağışçının yaklaşık 300 bini gerçek anlamda bağışları içeriyor. Geri kalanı ise, 50 kuruş, 1 lira, 2 lira gibi sembolik bağışlardan kaynaklandı. Ziraat Bankası, bağışları yetiştirmek için, bağış işlemlerini belirli sınıflara ayırdı. Örneğin bu sınıflardan birisine, 72 bin 334 kişilik bağış yapıldı.Listeye göre, söz konusu 72 bin gerçek kişinin isminin yer aldığı listede, 38 bin 408’inin 1 liralık bağışlardan oluştuğu görüldü. Geri kalanı da, 2, 3 ve 4 lira gibi sembolik bağışları kapsadığı belirlendi. Yani bağışların büyük kısmının sembolik bağışlardan oluştuğu tespit edildi. Bu durumun, Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde, algı operasyonu yapmak için gerçekleştirildiği tahmin ediliyor.
<< Önceki Haber Erdoğan için yapılan bağışlarda skandal iddia Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER