Füze ihalesinde durum hiç de söylendiği gibi değilmiş

Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Çin’e verilmesi benimsenen füze ihalesinde, ABD ile Fransa - İtalya ortaklığının tekliflerinin revize edilmesi durumunda dahi şu anda dikkate alınmayacağını açıkladı.

Füze ihalesinde durum hiç de söylendiği gibi değilmiş

  • Füze ihalesinde revize teklifler gelse bile Çin ile görüşme devam ettiği için dikkate alınmayacak
  • Bakan Yılmaz: Çin'le süreç tıkanırsa diğer tekliflere bakacağız

Savunma Sanayii Müsteşarlığı yetkilileri, ABD ile Fransa-İtalya ortaklığının ihalenin sonuna kadar süreçte kalmak için teminat mektubunu yenilediğini belirtirken, “Biz Çin firması ile görüşmelere başladık. Hedefimiz, altı ay ile bir sene içinde Çin’le görüşmeleri tamamlamak. Bu süreç içinde diğer firmalar tekliflerini revize etse dahi biz Çin’le görüştüğümüz için onu dikkate almayız” bilgisini verdi. 

‘Birinciyle tıkanma olursa ikinciye döneriz’

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da gazetecilerin “Uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesi konusunda son durum nedir?” şeklindeki soruları üzerine şunları söyledi:
“Şimdi ortak üretim, teknoloji transferi, en kısa sürede teslim ve fiyat kriterleri gibi birçok kriter var ama öne çıkan dört kriter diyoruz. Birisi diyor ki 2018’den sonra teslim ederim. 2019-2020 falan, biz o kadar bekleyebilir miyiz? Ayrı bir şey. O kadar kritik bir coğrafyada yaşıyoruz ki ne kadar erken gelirse o kadar iyi olur. Süre kriteri ve fiyat kriterlerini de alarak Çin’i birinci, Fransız ve İtalyan ortaklığıyla üretilen füzeleri ikinci, ABD’nin Patriot füzelerini de üçüncü sıraya koyduk. Şimdi bu teklifler verilirken, herkes hem fiyatta hem de teslim tarihinde, ‘Bu teklifler şu tarihe kadar geçerlidir’ diyor. Çünkü ola ki birinciyle bir noktada tıkanma olursa ikinciye döneceğiz.

Bu tekliflerin geçerlilik süresinin uzatılması talebinde bulunduklarını belirten Bakan Yılmaz, “Talep edilen husus budur. Geçerlilik süresinin uzatılması... Bunun yanında yeni teklifler olur mu? Tabii, kesinlikle olur. Gelen yetkililere de ifade ettik. Bu ne olur, Çin ile yapılacak pazarlıkta bizim yolumuzu aydınlatır. Tekliflerin geçerlilik süresinin uzatılmasını istedik. Yeni teklifler olursa bu bizim Çin ile yapacağımız pazarlıkta işimizi kolaylaştırır diye düşünüyorum” dedi. 

Basında dün yer alan haberlerde, Çin’in kazandığı uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesi için ABD ile Fransa-İtalya ortaklığının tekliflerini revize etmeye başladığı, bu yolla da ihale sonucunu değiştirmek istedikleri belirtilmişti.
<< Önceki Haber Füze ihalesinde durum hiç de söylendiği gibi değilmiş Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER