Guardian yazdı: Ankara'ya baskı artıyor

Amerikalı gazeteci Foley’in IŞİD tarafından infaz edilmesinin ardından örgüte yönelik alarm seviyesini yükselten Batılı ülkeler, Türk hükümetinin de kendileriyle işbirliğini artırmasını bekliyor. Guardian Gazetesi’ne göre AB hükümetleri, Suriye sınırını daha sıkı denetlemesi için Ankara’ya baskıyı artırıyor.

Guardian yazdı: Ankara'ya baskı artıyor

İngiliz Guardian Gazetesi, Irak’ta gerçekleştirdiği katliamların ardından radikal selefi IŞİD örgütüne karşı operasyonları genişletme hazırlığındaki ABD ve müttefiklerinin, örgütle mücadele için Ankara’ya baskılarını artırdıklarını yazdı. Pazar günleri Observer ismiyle yayımlanan gazete, özellikle vatandaşlarının Irak ve Suriye’ye giderek örgüt saflarına katılmasından rahatsız olan AB ülkelerinin Türkiye’den sınır kontrollerini sıklaştırmasını istediklerini aktardı. Suriye’de Esed rejiminin devrilmesi için Türk hükümetinin geçtiğimiz yıllarda sınırlarını tüm radikal gruplara açtığını iddia eden İngiliz gazetesi, Ankara’nın artık IŞİD militanlarına sınırlarını kapatacağı yönündeki açıklamalarına rağmen sınır gözetimi için yeterli sayıda askerin görevlendirilmediğini savundu. Gazete, İngiliz siyasilerin Ankara’yı IŞİD’le mücadelenin bir parçası haline getirmek için yaptığı çağrılara da yer verdi. Guardian’a göre, Avam Kamarası İstihbarat ve Güvenlik Komitesi’nde yer alan tecrübeli siyasetçi Sir Menzies Campbell, Türkiye’yi AB’ye yakınlaştırmak için ‘tam kapasiteli diplomatik bir girişim’ başlatılmasının gerekli olduğuna vurgu yaparak Ankara’ya, IŞİD’e karşı işbirliği karşılığında AB’ye üyelik sürecinin hızlandırılmasının önerilmesini istedi. Militanların ve silahların Türkiye sınırından Suriye’ye akmaya devam ettiğini savunan İşçi Partili siyasetçi Douglas Alexander ise Ankara’nın yükümlülüklerini yerine getireceği konusunda Batılı müttefiklerine garanti vermesinin öncelikli olduğunu belirtti.

    Gazete, Suriye’nin Türk sınırındaki bölgelerinde hâkimiyetini güçlendirerek militan ve silah akışını güvenliğe almak isteyen IŞİD’in pek çok militanının Irak’ta ele geçirdikleri kamyonlarla hafta sonunda bölgeye hareket ettiklerini aktardı. Gazeteye göre, hâlihazırda Irak’ta pek çok IŞİD hedefini havadan vuran ABD ordusu, örgütün üst düzey komutanlarına yönelik nokta atışı saldırı hazırlıklarına da başladı. ABD’li yetkililer, Amerikalı gazeteci James Foley’in kafasının kesildiği görüntülerin örgüt tarafından yayınlanmasının ardından IŞİD’e yönelik çok daha geniş kapsamlı bir saldırının sinyalini vermişti.

'FOLEY'İ KATLEDENİN KİMLİĞİ TESPİT EDİLDİ' İDDİASI

Bir diğer İngiliz gazetesi Sunday Times ise Foley’in ölüm videosunda yüzü maskeli olduğu için tanınamayan ancak aksanı sebebiyle İngiliz olduğu tahmin edilen militanın kimliğinin tespit edildiğini iddia etti. Haberini üst düzey hükümet yetkililerine dayandıran ancak zanlının kimliğini zikretmeyen gazete, yalnızca Abdulmecid Abdul Bary isimli 23 yaşındaki bir hip-hop sanatçısının ‘kilit şüpheli’ olarak ismine yer verdi.
<< Önceki Haber Guardian yazdı: Ankara'ya baskı artıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER