HDP'den çözüm süreci açıklaması

İdris Baluken, "Çözüm süreci yol haritasının taslak metnini hükümet bizimle paylaştı." dedi.

HDP'den çözüm süreci açıklaması

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Çözüm süreci yol haritasının taslak metnini hükümet bizimle paylaştı." dedi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Baluken, Bingöl'de Emniyet güçlerine yönelik yapılan saldırıyı değerlendirdi. PKK ve KCK'nın böyle bir saldırının düzenlenmediğini açıkladığını dile getiren Baluken, KCK ile aracılar vasıtasıyla irtibat kurulduğunu belirterek gelen cevapta böyle bir planın olmadığını ve bunun mutlaka araştırılması gerektiğini ifade etti.

Bingöl Emniyet Müdürü'ne yönelik yapılan ve Emniyet Müdür Yardımcısı Atıf Şahin ile Komiser Hüseyin Hatipoğlu'nun şehit olduğu suikast ile ilgili karanlık güçlerin devrede olduğunu belirten İdris Baluken, olayın çözüm sürecini baltalamak amacıyla PKK'ya yıkılmak istendiğini savundu.

Bingöl kent merkezinde 2 polisin şehit edilmesi ve ardından da Genç ilçesinde güvenlik kontrolü yapan güvenlik güçlerine ateş açan teröristlerin öldürülmesi olayıyla ilgili çelişkiler olduğunu düşündüklerini belirten Baluken, "Biz şundan eminiz bu iki olay birbirinden tamamen bağımsız gelişmiştir. Ancak istihbarat bilgileri ile profesyonel olarak zamanlama açısından birbirine denk getirilmiş, bu yönüyle 'PKK Emniyet Müdürü'ne suikast yaptı' şeklinde kamuoyuna mal edilmeye çalışılmış, buranın üzerinden çözüm sürecini bitirmeyi hedeflemiş olaylardır. Olayın yaşandığı kent merkezi ile ilgilisi olmayan 4 kişinin yargısız infaz durumu ile karşı karşıyayız." dedi.

Cumhurbaşkanının HDP'ye yönelik açıklamalarıyla ilgili ise Baluken, herkese büyük sorumluluğun düştüğü tarihi kritik bir eşikten geçildiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı ve hükümet yetkililerinin yaptığı her açıklamada toplumsal öfkeyi artıracak, kutuplaşmayı artıracak söylemlerden çok tam tersine toplumsal barışı sağlayacak bir takım vurgulara önem vermesi gerektiğini düşündüklerini kaydetti.

Güvenlik güçlerinin yetkilerini artıracak çalışmalar hakkındaki bir soruyuda Baluken, "Ateşe benzin dökmektir, çok net ifade ediyoruz. Eğer sayın cumhurbaşkanının belirttiği hususlar Meclis'e gelirse bu Türkiye'yi tam bir kaosa ve iç savaşa doğru götürecek çok ciddi toplumsal olaylara yol açabilir. Önümüze gelmeden değerlendirme yapmak istemiyorum. Ama açıklamalar son derece vahimdir." karşılığını verdi.

HDP Grupbaşkanvekili İdris Baluken, çözüm sürecinin yol haritasına ilişkin soruyu da cevapladı. Baluken, "Hükümet çözüm sürecinin yol haritasının taslak metnini bize iletti." dedi. Çözüm süreciyle ilgili çok ayrıntılı bir şekilde değil, sadece taslak metnin, bir sayfa olarak kendileriyle paylaşıldığını belirten Baluken, çözüm sürecinin biteceğine dair kararın kendileri tarafından alınamayacağını vurguladı. Baluken, "Bizim açımızdan bitmesi söz konusu değil." ifadelerini kullandı. Ayrıca Abdullah Öcalan'ın Kobani'yle ilgili protestoların kontrolünün sağlanması gerektiğini vurguladığını da söyledi.
<< Önceki Haber HDP'den çözüm süreci açıklaması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER