Hükümete uyarı üstüne uyarı!

İngiliz dergisi The Economist ve Avrupa Konseyi'nden hükümete uyarı geldi

Hükümete uyarı üstüne uyarı!

  • The Economist: Ülke içindeki ‘güç mücadelesi’ Türkiye’nin AB’ye üyelik umutlarını çökertebilir.’
  • Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks:  "siyasileştirilmiş yargı tarafından atılan her adım şüpheyle karşılanacak"
Haftalık periyotla yayınlanan İngiliz dergisi The Economist, Türkiye'deki 'güç mücadelesi'nin, ülkenin AB'ye üyelik umutlarını tamamen çökertebileceğini ve hükümetin yargıya yönelik müdahaleleri nedeniyle, 'AB müzakerelerinin askıya alınabileceğini yazdı.

Bir diğer uyarı da Avrupa Konseyi'nden geldi. Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, Türkiyenin "yargıyı siyasileştirme girişimlerinin" devlete duyulan güveni zayıflatacağını ve demokrasiyi riske atacağını söyledi.

İngiltere’de yayınlanan The Economist dergisinde, Türkiye’deki hükümet, yargı ve demokrasi tartışmalarının, Avrupa Birliği üyelik sürecine ‘muhtemel etkileri’ açısından tartışıldığı bir yazı yayınlandı. 

Ülke içindeki ‘güç mücadelesinin’ Türkiye’nin AB’ye üyelik umutlarını çökertebileceği’ ifadesini kullanan Economist dergisine göre, “yıllar boyu güçlü bir büyüme kaydeden ve siyasi reformlar yapan Türkiye, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın ‘otoriter’ yaklaşımıyla artık geriye doğru gidiyor.” 

BBC Türkçe servisinin aktardığına göre, derginin, haberlerle ilgili kısa makalelerin toplandığı ‘Charlemagne’ köşesinde yer alan yazıda, yargı makamı üzerindeki denetimini artıran Erdoğan, "Türkiye’nin AB’ye üyeliğine girme şansını tehlikeye atıyor” yorumu yapılıyor. 

Dergide, yazının içeriği kadar kullanılan karikatür de dikkat çekici

Peter Schrank’ın imzasını taşıyan karikatürde, Başbakan Erdoğan üzerinde Türk bayrağı olan bir önlükle, üzerinde ‘Demokrasi’ yazan bir döner kebabı kesiyor ve karşısındaki bir AB yetkilisi de memnuniyetsiz bir ifadeyle onu izliyor. Mekân olarak İstanbul’un seçildiği arka plandaki cami görüntüsüyle vurgulanan karikatürde, Erdoğan’ın döner kestiği yerde ‘Erdoğan’ın Döner Kebapçısı’ levhası asılı. 

AVRUPA KONSEYİ DE UYARDI

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, AFP'ye verdiği röportajda, yargı mercilerinde özellikle son bir ay içinde gerçekleştirilen atamalarla ilgili olarak, "Yargının bağımsızlığının engellenmesi yargıyı tehdit etmek ve kamuoyunun sadece yargı kurumlarına değil, devletin geneline duyduğu güveni zayıflatmak anlamına gelecektir. Yargıya uygulanan baskı, arkasında yatan neden ne olursa olsun Türkiye'nin demokratik dokusu için bir tehlike olacaktır" dedi.

Aksine, "Türkiye'nin insan hakları standartlarına uygun biçimde devam edebilmesi için yargı bağımsızlığının ve tarafsızlığının güçlendirilmesi gerektiğini" vurgulayan Muiznieks, "siyasileştirilmiş yargı" tarafından atılan her adımın şüpheyle karşılanacağını vurguladı.

Muiznieks hukukun üstünlüğünün demokratik bit toplumun en temel sütunu olduğunu da sözlerine ekledi.

<< Önceki Haber Hükümete uyarı üstüne uyarı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER