Hükümetin dış politikadaki çelişkilerini bir bir açıkladı

Üsküdar üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Tuğçe Varol Sevim Samanyolu Haber'e yaptığı açıklamada Türkiye'nin İsrail politikasıyla ilgili çok kritik noktalara değindi.

Hükümetin dış politikadaki çelişkilerini bir bir açıkladı!

AKP Hükümetinin dış politikasının özellikle de İsrail politikasının iç açıcı bir durumda olmadığını söyleyen Sevim, hükümetin her fırsatta İsrail'e karşı duruyor gibi davransa da aslında perde arkasında iki ülkenin yaptığı ticaretle, oluşturulmak istenen İsrail karşıtı algının çeliştiğini belirtti: "İsrail'le ticaret yapmak elbette yasak değil. Fakat hükümet politika olarak İsrail'e karşı duruyor gibi davranır ama ardından bu ülkeyle ticaret yapmaya kalkıyorsanız bu açık bir politika gütmediğinizin göstergesidir."  

"ORTADOĞU POLİTİKASI İKİ YÖNLÜ OLARAK ÇÖKMÜŞTÜR"

Sevim, Türkiye'nin ortadoğu politikasının iki yönlü olarak çöktüğünü söyleyerek 'IŞİD'in Musul konsolosluğumuzu işgal etmesi ve İsrail'e Kürt petrolünün gitmesi bunun kanıtıdır' dedi. Özellikle İsrail konusuna dikkatleri çeken Sevim, Türkiye'ye yerleştirilen füze radar sistemleriyle alakalı zamanında Türkiye'nin gösterdiği tepkinin de sadece göstermelik olduğunu şimdi aynı şeyin İsrail'e giden petrol konusunda da yaşandığını söyleyerek, Türkiye'nin bu petrole çıkça göz yumduğunun altını çizdi. Sevim, Hükümetin hemen hemen her konuda İsrail karşıtı bir tavır takınmasına ve Ankara'nın Barzani ile çok sıkı bir iletişim halinde olmasına rağmen İsrail'e giden petrolle ilgili herhangi bir uyarının yapılmamış olmasının manidar olduğunu da ifade etti. 

"Nato füzeleri radar sistemleri Türkiye'ye yerleştirileceği zaman Türkiye'de bunların İsrail'in savunması için kullanılmamasına yönelik bir itiraz yükselmişti. Halbuki o bütün radar sistemleri İsrail'in güvenliği için geldi. Yapılan bu itiraz sözde bir itirazdı. Kürt tarafı ile yapılan bu petrol ticaretinde de karşı tarafa hiç mi söylenmedi acaba 'Bu petrol İsrail'e verilmese iyi olur' diye?" 

"GAZZE SÖYLEMLERİ TAMAMEN İÇ POLİTİKAYA YÖNELİK"

Ortaya çıkan bu tablo ile Hükümetin çelişkili görünen bir dış politikası olduğunu dile getiren Sevim, Gazze konusunda da yapılan açıklamaların tamamen iç politikaya yönelik olduğunu, Gazze halkının iyiliği için yapılmadığını söyledi. 

"Eğer Gazze halkı düşünülüyor olsaydı dün akşamki iftarda Mahmut Abbas ve Başbakan'ın o fotoğrafı olmazdı. İslam ülkelerindeki hiç bir kanalda bu kadar çok Gazze üzerinde durulmuyor. Fakat Türkiye'de bütün kanallar Gazze için program yapıyor. Hiç bir İslam ülkesinde bu kadar reaksiyon yok. Ama Mahmut Abbas acaba bu fotoğraf karesinde olmamayı da mı akıl edememiş? Bu doğru olmayan bir tavır ve hiç hoş olmayan bir durum oldu."

"KÜRECİK ÜSSÜ İSRAİL'İ KORUMAK ÜZERİNE KURULMUŞTUR"

Yrd. Doç Dr. Tuğçe Varol Sevim özellikle geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da dile getirdiği Malatya Kürecik radar üssüne değindi. Kılıçdaroğlu Erdoğan'a İsrail karşıtı sözlerinde samimiyse bu üssü kapatması çağrısı yapmıştı. Sevim bu açıklamaya değinerek söz konusu üssün aslında tamamen İsrail'i korumaya yönelik olduğunu açıkladı: 

"Malatya Kürecik üssü radar sistemi İsrail aleyhindeki her türlü durumda bütün uçakların haber almasını sağlayacak bir sistemdir. İsrail'e saldırılacak bir durumdan, özellikle İran'dan gelebilecek herhangi bir füze yada hava taşıtlarına karşı İsrail'i uyaracak bir sistemdir. Bu radar üssünde hedef aslında tamamen İran - Suriye'dir ve amaç İsrail'in korunmasıdır. İran biliyorsunuz NATO'nun bir üyesi değil ama NATO'nun koruması gereken bir ülkedir. NATO sistemi bu şekilde kurulmuştur. 

SAMANYOLUHABER.COM



Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER