İstanbul dünyada ikinci olacak

Kadir Topbaş, 2019 yılı projeleriyle İstanbul’un, dünya ikinci sıraya yükseleceğini söyledi

İstanbul dünyada ikinci olacak

  • İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2019 yılında İstanbul’un New York’tan sonra en geniş metro ağına sahip ikinci şehir olacağını söyledi. 
  • Topbaş, 'Her yerde metro, her yere metro' sloganıyla hedefe ilerleyeceklerini belirtti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2019 yılında İstanbul’un New York’tan sonra en geniş metro ağına sahip ikinci şehir olacağını söyledi. Topbaş, “Bu bir hayal değil, bu bir proje. Adım adım uygulamaya koyuyoruz.” dedi. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Haliç Kongre Merkezi’nde raylı sistem yatırımları üzerine bilgilendirme toplantısı düzenledi. İstanbul’da tamamlanan ve projeleri devam eden raylı sistemler projeleri hakkında bilgi veren Topbaş, “Dünyanın birçok gelişmiş kenti yıllar öncesi metro sistemlerini hazırladı ve şu anda kullanmakta. Biz de geçikmiş olan bu sistemi çok daha fazla çalışmak suretiyle kentimize kazandırmaya çalışıyoruz. New York’un 800 kilometrelik metro ağını, Londra’nın ve Tokyo’nun 500 kilometrelik metro ağlarını, Paris’in 400 kilometrelik metro ağını dikkate alırsak 2019 sonrası planladığımız ve programladığımız ve projelendirdiğimiz çalışmanın nihai sonucunda, dünyada New York’tan sonra en büyük metro ağına sahip ikinci kent İstanbul olacak. Bu bir hayal değil, bu bir proje. Adım adım uygulamaya koyuyoruz.” ifadelerini kullandı. 

Projelerde emek verenlerin yerin 30-40 metre altında 24 saat çalıştığına dikkat çeken Topbaş, “İstanbul’u demir ağlarla örmeye çalışanlara teşekkür ediyorum. Onlar bir tarih yazıyor. 1873 Tünel metrosunu yapanları bilmiyoruz ama kullanıyoruz. Kentin önemli ihtiyacını karşılıyor. Bugün alın teri dökenleri hayırla yad edecekler ama isimlerini bilmeyecekler.” şeklinde konuştu. 

Metropollerde en büyük sorunun ulaşım ve erişim sorunu olduğunu anlatan Topbaş, sözlerine şöyle devam etti: “2004 yılında göreve başladığımızda mesai arkadaşlarımızla ilk önce ulaşım mastır programlarını hazırlamak suretiyle bu kentin geleceğini tasarladık. Kentteki insanın yaşamını kolaylaştırmaya çalıştık. Bir şehrin medeniyet ölçüsü, o şehirde yaşayan insanların toplu taşıma araçlarını kullanma oranına bağlıdır. Bireysel araçlar yerine toplu taşıma kullanılabiliyorsa o şehir medenidir. Toplu taşıma araçları sosyalleşme, şehirleşme için de önemli bir birlikteliği sağlayan sistemdir. İstanbul’un geleceğinin çok daha farklı ama gelişmiş kentlerle yarışan bir noktaya taşınması heyecanı içinde olduğumuzu belirtmek isterim. Bu kentte yaşayan her insan bir ülke özelliği gösteren bu şehrin herhangi bir noktasından gelecekte metro ile İstanbul’un her noktasına ulaşabilsin. Her yerde metro, her yere metro olsun bu hedefi koyduk.

CİHAN

<< Önceki Haber İstanbul dünyada ikinci olacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER