İşte maden faciasına sebep olan skandal ayrıntı

Maden faciasıyla ilgili önemli bir ayrıntı ortaya çıktı. Mart ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı iş müfettişleri tarafından denetlenen madende yaşanan olaya mevzuattaki eksikliğin sebep olduğu iddia ediliyor.

İşte maden faciasına sebep olan skandal ayrıntı

İş Güvenliği Kanunu’nun alt mevzuatı olan ‘Maden Yönetmeliği’ne göre denetleme yapan müfettişler, mevzuatta olmadığı için yangının çıkış sebebi gösterilen trafoyla ilgili herhangi bir rapor tutmadı. Söz konusu trafonun işçilerin ve çıkarılan kömürlerin taşınması için kullanılan ana yol üzerine kurulması ise faciaya davetiye çıkardı. İsminin açıklanmasını istemeyen bir iş müfettişi, “Mevzuatta olmadığı için trafonun konulacağı yer konusunda bir sınırlama yok. Bundan dolayı ne denetleyen müfettişe ne de iş sahibine bir yaptırım söz konusu değil. Müfettişler de mevzuatta olmadığı için zaten buna bakmıyor.” ifadesini kullandı. Söz konusu müfettiş, “Trafo ana arter yerine uygun mevzuat çıkarılıp, belirli korunaklı bir alana alınsaydı yangın çıksa bile bu kadar etkisi olmazdı. Kendi içinde yanardı.” diye konuştu.

Soruşturma başlatıldı

Maden ocağı faciasıyla ilgili Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma başlattığı öğrenildi. Türkiye’de maden mühendisliği, iş sağlığı ve işçi güvenliği konularında uzman akademisyenlerden de bilirkişi heyeti oluşturuldu. Özellikle Dokuz Eylül Üniversitesi başta olmak üzere; madenlerde havalandırma, ocak yangınları ve jeoistatistik konularında uzman hocalardan kazaya ilişkin yardım alınacağı ifade edildi. Bilirkişi heyetinin bölgeye götürülerek ilk incelemeye başladıkları ancak konuya ilişkin net bilgi verecek muhatap bulamadıkları öğrenildi.Zaman



<< Önceki Haber İşte maden faciasına sebep olan skandal ayrıntı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER