Karadayı'ya göre bütün suç onlarda

28 Şubat davasının duruşmasında dönemin Genelkurmay Başkanı Karadayı, Batı Çalışma Grubu’nun dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan’ın talimatıyla kurulduğunu, sorumluluğunsa Çevik Bir'de olduğunu iddia etti

Karadayı'ya göre bütün suç onlarda


Karadayı, toplumda huzursuzluk meydana getirdiğini öne sürdüğü bazı olayları sıralarken, “Erbakan’ın ‘Şeriat gelecek, kanlı mı olacak kansız mı olacak’ cümleleri, Başbakanlık’ta verilen iftar yemeği, Sincan’daki Kudüs gecesi, İran büyükelçisinin tahrik edici konuşmaları” gibi örnekler verdi. 28 Şubat kararlarının daha önce TSK tarafından hazırlandığı iddiasını reddeden Karadayı, kararların imzalarının ertesi güne kalmasını ise “Gece çok geç olmuştu. Bir kısmının itirazlardan dolayı tekrar düzenlenmesi gerekti.” sözleriyle açıkladı.

Aynı kararların bilahare 14 Mart 1997’de Bakanlar Kurulu kararları haline getirildiğini belirten Karadayı, irticaî olayların da terör ve bölücülük gibi iç tehdit kavramına dönüştürülerek Millli Güvenlik Siyaset Belgesi’ne sokulduğunu anlattı. Konuşmasında, bir dönem yapılan ‘aydınlık için bir dakika karanlık’ eylemlerine de atıfta bulunan Karadayı, “Yukarıdakileri bahane ederek hiçbir zaman darbe düşüncesinde olunmamıştır.” savunmasını yaptı. Karadayı, “Bu dava merhum Erbakan hayattayken neden açılmadı da 16-17 yıl beklendi? Şayet o hayattayken bu dava açılmış olsaydı, Erbakan taşıyacağı vicdanî sorumluluk gereği asla Silahlı Kuvvetler’in karşısında olmayacaktı.” dedi.

‘Gölcük’teki toplantı, Harp Oyunu’

Savunma arası ilaç aldığı görülen Karadayı, duruşmanın çapraz soru kısmında ise BÇG için dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir’i suçladı. Askerin birtakım rahatsızlıkları olduğunu kabul ederken,Sohbet esnasında böyle şeyler konuşulabilir ama karar almak söz konusu olamaz. Zaten olsa bizi idama götürür.” ifadelerini kullandı. Emekli Oramiral Salim Dervişoğlu’nun ‘28 Şubat, o toplantıda planlandı.’ itirafında bulunduğu Gölcük’teki komutanlar toplantısı için de şunları söyledi: O, bir toplantı değil; harp oyunudur. Plan tatbikatı olduktan sonra, komutanlar bir araya gelir. İrtica da söz konusu olmuş olabilir, ama bu maksatla toplantı. Ben orada konuşma yapmadım.”

Eski Genelkurmay Başkanı’na emekli Oramiral Güven Erkaya’nın 28 Şubat ile ilgili konuşmaları da hatırlatıldı. Bunları, “Bayağı, aslı astarı olmayan ifadeler.” sözleriyle tanımlayan Karadayı, Özkasnak için sorulan “Belagatin şehvetine mi kapıldı yani?” sorusuna da olumlu karşılık verdi.

Duruşmada Hakim Süleyman Köksaldı, “28 Şubat’taki MGK’da neden sunum yapmak için hazırlık yaptınız? Cumhurbaşkanı tam gündeme geçecekken neden Fevzi Türkeri’nin sunum yapmasını istediniz? Bizim ulaşamadığımız brifingde neler vardı?” sorusunu yöneltti. Karadayı, “O tutanaktaki ifadeler acaba gerçek midir? ben onu tam hatırlamıyorum, ama Cumhurbaşkanı’na verdiğimiz brifingin aşağı yukarı benzeridir.” dedi. “Size ‘irtica konusunda hazırlık yapıp gelin’ mi dendi?” sorusunu “Hatırlamıyorum.” diye cevaplayan Karadayı, “Cumhurbaşkanı’na brifing verirken Başbakan’ı da dahil edebilirdiniz. Neden etmediniz?” şeklindeki soruya da “Cumhurbaşkanı’nın takdiri.” karşılığını verdi.
<< Önceki Haber Karadayı'ya göre bütün suç onlarda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER