Komisyon kararı sonrası akıllardaki soru

Yüce Divan konusundaki kararını veren Soruşturma Komisyonu’nun çalışma süresi 9 Ocak’ta sona erecek. Komisyonun, çalışmalarla ilgili raporunu bu tarihe kadar Meclis Başkanlığı’na sunması gerekiyor.

Komisyon kararı sonrası akıllardaki soru

TBMM'deki dört eski bakan hakkındaki soruşturma komisyonu kararını verdi; 9 AK Partili komisyon üyesinin Bakanlar için "Yüce Divan'a gitmelerine gerek yoktur" oyuna karşılık, komisyondaki muhalefet partili 5 üye "Yüce Divan'a gitsinler" oyu verdi. Komisyon çalışmaları, böylece tamamlanmış oldu. Ancak Egemen Bağış, Muammer Güler, Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divan'a gönderilip gönderilmeyeceklerine ilişkin süreç bitmedi. Şimdi sırada TBMM Genel Kurulu aşaması var.

Komisyon, kararına ilişkin raporu en geç 9 Ocak tarihine kadar TBMM Başkanlığı'na sunacak. Bakanlar hakkında 'savcılık' görevi yapan Komisyon'dan çıkacak rapor TBMM Genel Kurulu için bağlayıcı değil. TBMM Genel Kurulu'nda muhalefet partilerinin vereceği itiraz önergelerinin, yasa gereği oylanması gerekiyor. Ve Anayasa uyarınca, Soruşturma Komisyonlarının raporları TBMM Genel Kurulu'nda "gizli oylanmak" zorunda olduğundan, bu oylama gizli yapılacak. Gizli oylamada Ak Parti'den fire olması, Ankara'da konuşulan senaryoların başında geliyor. Meclis’teki mevcut sandalye dağılımına göre 312 milletvekili bulunan AK Parti’de 52 vekilin ‘evet’ demesi matematiksel olarak bakanlara Yüce Divan yolunu açmış olacak.

SON TARİH 29 OCAK

Komisyon'un raporunu 9 Ocak'ta TBMM Başkanlığı'na vermesiyle başlayacak olan Genel Kurulu sürecinin de en geç  29 Ocak 2015 tarihinde sonlanması gerekiyor. Ankara kulislerinde, bu süreçte yapılacak gizli genel kurul oylamasında, AK Parti'den "fire olup olmayacağı", özellikle 3 dönem kuralına takılan vekiller özelinde tartışılıyor. 2015 seçimlerinde üç dönem kuralı nedeniyle milletvekili adayı olamayacak 68 AK Parti’li milletvekili bulunuyor. TBMM Genel Kurulu'ndaki bir başka soru işareti ise, HDP'nin ne yapacağı konusunda idi. HDP'li vekillerin, oylamaya katılmayabileceği söyleniyordu. Ancak komisyonda yer alıp, daha sonra çekilen HDP'li milletvekili Bengi Yıldız Hürriyet'e yaptığı açıklamada hem Genel Kurul oylamasına katılacağını, hem de dört eski bakan için "Yüce Divan'a gönderilsinler" oyu vereceğini açıkladı. Bu tavrın, HDP için de geçerli olacağı Ankara kulislerinde konuşuluyor.
<< Önceki Haber Komisyon kararı sonrası akıllardaki soru Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER