Kritik ziyaretin içeriği ile kulislere yansıyan sır bilgi

Ankara’ya kritik bir ziyaret gerçekleştiren ABD Savunma Bakanı Hagel, IŞİD’e karşı oluşturulacak koalisyona Türkiye’nin vereceği katkı konusunda görüşmeler yaptı.

Kritik ziyaretin içeriği ile kulislere yansıyan sır bilgi

Hagel, yabancı militanların Türkiye’den Suriye’ye girişinin engellenmesini istedi. Ankara ise örgütün elindeki 46 Türk rehine sebebiyle temkinli.

Irak ve Suriye’de kazandığı topraklarla bölge güvenliğini tehdit eden bir güce erişen IŞİD’e karşı uluslararası bir koalisyon oluşturmak isteyen ABD Başkanı Barack Obama, Savunma Bakanı Chuck Hagel’i dün Türkiye’ye gönderdi.  Ankara’da devletin zirvesi ile bir araya gelen Hagel, IŞİD’e karşı oluşturulan ‘çekirdek koalisyonda’ yer alan Türkiye’nin bu mücadeleye ne ölçüde katkı vereceği konusunda nabız yokladı. Türkiye’nin yapacağı işbirliği konusunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ile detaylı görüşmeler yaptı. Türkiye’den somut olarak ne talep edildiği, Ankara’nın ise ne cevap verdiği konusunda bir açıklama yapılmadı. Ancak örgütün, elindeki 46 Türk rehineye misillemede bulunabileceği endişesiyle Ankara’nın kamuoyu önünde dikkat çeken bir rol üstlenmek istemediği biliniyor. Önceki gün IŞİD’e karşı mücadelede Türkiye’nin müdahil olması gerektiğini söyleyen Obama’nın önümüzdeki haftalarda da Ankara’ya üst düzey heyetler göndermesi bekleniyor.

Irak’ın ardından Suriye’de IŞİD hedeflerini vurma sinyalleri veren Washington, öncelikle Ankara’nın çoğu ABD ve Avrupa ülkelerinden gelip Türk topraklarını geçerek Suriye’ye giren yabancı militanların geçişinin durdurulmasını istiyor. Kulislere yansıyan bilgilere göre Hagel, Türkiye’nin bu konu üzerinde yoğunlaşmasını, IŞİD’e katılacak yabancı savaşçıların ve lojistik desteğin Suriye’ye girişinin engellenmesini talep etti. Obama, geçen hafta Galler’deki NATO Zirvesi sırasında Erdoğan ile görüşmesinin ardından, “Yabancı savaşçılar konusunda birlikte çalışan ABD’li ve Türk askeri ve istihbarat birimlerine teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum, ancak bu alanda hâlâ yapmamız gerekenler var.” demişti. IŞİD militanlarının geçişlerine göz yumulduğu yönündeki iddiaları yalanlayan Ankara ise yabancı istihbarat birimlerinden elde edilen bilgiler ışığında Suriye’deki radikal gruplara katılacağından şüphelenilen 6 bin kişi için ülkeye giriş yasağı getirildiğini belirtiyor.

‘TÜRKİYE MÜCADELENİN VAZGEÇİLMEZ PARÇASI OLACAK’

Zaman Gazetesi'nin haberine göre, Amerikan tarafı, Ankara’nın Türk rehineler sebebiyle yaşadığı ikilemi anladığını söylüyor. Örgüt, haziran ayında Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’un kontrolünü ele geçirdikten sonra baskın düzenlediği Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’nda rehin aldığı ve aralarında başkonsolosun da bulunduğu 46 Türk vatandaşını halen elinde tutuyor. Ancak adının açıklanmasını istemeyen Amerikalı üst düzey bir savunma yetkilisi, Reuters’e yaptığı açıklamada, “Türkiye coğrafi konumu gereği IŞİD’e karşı mücadelenin kesinlikle vazgeçilmez bir parçası olacak.” ifadelerini kullandı. Hatta bu konuda askeri işbirliğinin yapılmakta olduğunu kaydetti. Ancak yetkili, konunun hassasiyetine dikkat çekerek, ABD’nin askeri faaliyetlerine Türkiye tarafından getirilen kısıtlamalar konusunda konuşmadı. Türk yetkililer ise Irak’ta ağustos ayı başından bu yana örgüt hedeflerine operasyon düzenleyen ABD savaş uçaklarından hiçbirinin Adana’daki İncirlik Üssü’nden kalkmadığını belirtiyor.

İNCİRLİK’TEN UÇUŞ MESELESİ


Türkiye’nin önümüzdeki süreçte muhtemel operasyonlarda silahlı savaş uçaklarına izin vermesi bile geri planda keşif uçaklarının ya da insansız hava uçaklarının topraklarında faaliyet göstermesine izin vererek koalisyona yardımcı olabileceğini ifade ediliyor.
Suriye ile yaklaşık 900 km’lik sınırı bulunan Türkiye’nin ayrıca IŞİD ile savaşan yerel güçlerin ihtiyaçlarının karşılanması, bunların eğitilmesi, yakıt ihtiyacının ve uçuşların koordine edilmesi gibi konularda da destek verebileceği iddia ediliyor.
<< Önceki Haber Kritik ziyaretin içeriği ile kulislere yansıyan sır bilgi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER