Kurban kesecek olanlar dikkat!

Kurban bayramına yaklaştığımız bugünlerde herkesin aklında benzer sorular var. Peki kurban nasıl seçilir? Seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Kurban kesecek olanlar dikkat!

Pazara gittiğinizde yüzlerce hayvanin arasından iyi bir kurbanlık seçmek bazen çok  zor olabiliyor. Ancak uzmanlık gerektirmeyen püf noktaları var. Peki o püf noktaları neler iyi bir kurban nasıl seçilir?

Uzmanlar dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı: 

"İlk önce hayvanın sağlıklı olup olmadığına bakmak lazım hayvanın duruşundan belli olur. Ondan sonra uzuvlarını kontrol etmemiz lazım. Boynuzlarının sağlam olduğunu, kulaklarının kesik olmamasına, kuyruğunun tam olmasına, gözlerinin görüyor olmasına, ondan sonra da büyük başta yaşını doldurup doldurmadığına bakılmalı."

Hayvanın yaşını anlamanın zor olmadığını söyleyen hayvan uzmanları, "Bunu anlamak hiç de zor değil aslında. Seçtiğiniz hayvanın ağzını açtırıp dişlerini kontrol etmeniz yeterli. Süt dişlerini dökmüş yaş itibariyle iki yaşını dolduran hayvanda normal dişleri çıkmış olması lazım. Şu iki dişi süt dişi düşmüş yerine normal dişleri çıkmış kapak açmış diyorlar." ifadelerini kullandı.

Hayvanın gebe olup olmamasına dikkat etmenin de çok önemli olduğunu vurgulayan uzman isimler, bunun için görevli veterinerlerden yardım alınabileceğini belirtip şunları söyledi:

Hayvanların da tıpkı bizim nüfus cüzdanlarımız gibi onların da pasaportları olduğunu söyleyen uzmanlar, "Bu pasaportlar da her hayvanında nerede doğduğu hangi çiftlikte hangi aşıları yapıldığı bununla alakalı bütün bilgileri mevcut. Pasaporttaki numara ile birbirine örtüşmesi lazım buna bakacak ondan sonra yani dişine bakamıyorsa hiç olmazsa pasaportundan yaşının tespit edilmesi lazım."

<< Önceki Haber Kurban kesecek olanlar dikkat! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER