Medyaya darbeye dış basından büyük tepki

Türkiye’yi ayağa kaldıran ‘14 Aralık özgür basına darbe operasyonu’ yurtdışında da gündem oluşturdu. Dünyanın en saygın gazeteleri gelişmelere birinci sayfalarında yer verdi. Haberlerde, tepki çeken operasyondan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sorumlu tutulduğu vurgulandı.

Medyaya darbeye dış basından büyük tepki

Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın da aralarında olduğu gazeteci, sanatçı ve polislere yönelik ‘14 Aralık Özgür Basına Darbe Operasyonu’ dünya basınında da öncelikli gündem maddesi olarak işlendi. Amerika’dan Almanya’ya, Yunanistan’dan Çin’e, Romanya’dan Rusya’ya pek çok ülkede basın kuruluşları, yaptıkları yayınlarla Türkiye’yi gülünç konuma düşüren operasyonu takipçilerine duyurdu.

ABD’nin en saygın gazetelerinden New York Times (NYT) ve Wall Street Journal (WSJ) ile İtalyan La Repubblica (LR) ve Yunan Efimerida ton Sintakton (ETS) gazeteleri, Zaman’a yapılan polis baskını ve buna karşı yapılan gösteriler esnasında çekilen fotoğrafları birinci sayfalarında yayımladı. Yapılan haberlerde Türkiye’de basının işini özgürce yapamadığı vurgulandı. 

'ERDOĞAN'IN MUHALİFLERİNE YENİ ÇÖKERTME OPERASYONU'
NYT, dünya baskısında Zaman’ın İstanbul’daki genel merkezi önünde ‘Zaman susturulamaz’ pankartlarıyla operasyona tepki gösterenlerin fotoğrafını yayımladı. Gözaltılar için “Erdoğan’ın (Fethullah) Gülen karşıtı kampanyasının bir parçası” tanımını yaptı. WSJ ise Dumanlı’nın Zaman avlusundan polisler eşliğinde çıkartılırken elleri havada çekilmiş bir fotoğrafını yayımladı. Haberine de “Erdoğan’ın muhaliflerine yeni çökertme operasyonu” başlığını attı. LR ve ETS de Zaman çalışanlarının bina içerisindeki eylemlerini okurlarına ulaştırdı.   

'TÜRKİYE'DE ERDOĞAN'IN BASINA TAARRUZU'
Operasyon, haberi birinci sayfalarından gören bu gazeteler dışında da yabancı basından yoğun ilgi gördü. Alman Tagesspiegel ve Frankfurter Rundschau gazeteleri, baskınların 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarının yıldönümüne yakın gerçekleştiğine vurgu yaptı.

Tagesspiegel, gazetecilere gözaltı kararını veren Hâkim İslam Çiçek’in bazı yolsuzluk zanlılarını serbest bıraktığına da dikkat çekti.

Fransa’nın en saygın gazetesi Le Monde da “Türkiye’de Erdoğan’ın basına taarruzu.” başlığıyla verdiği haberinde operasyonun zamanlamasının altını çizdi ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaşananları “darbe” olarak nitelediğini aktardı.

'MEDYAYA YÖNELİK ÇÖKERTME OPERASYONU'
Çin medyası da haberlere geniş yer ayırdı. Resmi Xinhua Haber Ajansı, olayı “medyaya yönelik çökertme operasyonu” olarak verdi. Çin Komünist Partisi’nin resmi yayın organlarından Halkın Günlüğü ve Global Times (Quanqiubao) gazeteleri de Dumanlı gözaltına alınırken gazete içinde ve dışında 2 bin kişinin “özgür basın susturulamaz” sloganları attığını duyurdu.

‘Türkiye değil Erdoğanistan’

Rusya merkezli uluslararası yayın yapan Russia Today (RT) de operasyonun Erdoğan’ın muhaliflerini susturma girişimi olarak görüldüğünü yazdı. Gözaltılara özellikle Avrupa Birliği’nin sert tepki verdiğini kaydetti.

Operasyonun Türkiye’yi basın özgürlüğü sıralamasında daha da gerileteceği tespitinde bulundu. AB’ye 2007’de katılan Romanya basınında da gözaltılara tepki vardı. Cotidianul gazetesi, yaşananları “İşte Erdoğan demokrasisi” diye nitelerken, Hotnews ise Türkiye’nin artık “Erdoğanistan” olarak isimlendirilmesi gerektiğini yazdı.

Yolsuzlukları haberleştiren gazetecilerden intikam alınıyor’

Demokrasiye darbe operasyonuna saygın uluslararası medya ve sivil toplum kuruluşlarından sert tepkiler gelmeye devam ediyor. Washington merkezli Freedom House, Brüksel merkezli Avrupa Gazeteciler Cemiyeti (AEJ),  39 ülkede 310 bin gazeteciyi temsil eden  Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Londra merkezli Amnesty International (Uluslararası Af Örgütü) ile Rusya Gazeteciler Birliği gözaltıları sert bir şekilde eleştirdi.

Bu örgütlerin yaptığı açıklamalar özetle şöyle:

Freedom House: Freedom House Başkan Yardımcısı Daniel Calingaert imzası ile yapılan açıklamada gözaltıların ifade özgürlüğüne ve hükümeti eleştiren herkese yönelik bir tehdit olduğu belirtildi. Açıklamada, “Gözaltılar hükümeti eleştiren ve yolsuzluklarını haberleştiren gazetecilere yönelik bir hükümet intikamı olarak görünüyor.” denildi.

Amnesty International: Dünya çapında 4 milyonun üzerinde üyesi bulunan Uluslararası Af Örgütü, operasyonla ilgili yazılı açıklamasında, “Türkiye’de yetkililerin, son derece geniş kapsamlı terörle mücadele mevzuatını kullanarak siyasi muhalifleri hedef aldığı bir sicili bulunmaktadır. Bu gözaltıların da yine aynı yasalara dayanarak gerçekleştirilmesi, aynı durumun tekrar ettiğine inanmak için güçlü bir neden oluşturmaktadır.” ifadelerini kullandı. Örgüt, gözaltındaki gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.

Avrupa Gazeteciler Cemiyeti: AEJ Başkan Yardımcısı William Horsley, Türk yetkililerin gazetecileri tutuklayarak, demokratik bir ülkede sınırı aştıklarını ifade etti. İktidarın, kendisini eleştirenlere ‘devlet düşmanı’  muamelesi yaptığını vurguladı.

Rusya Gazeteciler Birliği: Gözaltıları kınayan Rusya Gazeteciler Birliği Sekreteri Rafael Hüseyinov, “Gazetecilere siyasi nedenlerle baskı yapılması, medyanın takip edilmesi ve gözaltına alınması kesinlikle kabul edilemez.” diye konuştu.

Zaman
<< Önceki Haber Medyaya darbeye dış basından büyük tepki Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER