Mısır'daki darbeye Ankara'dan tepki

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısır'daki gelişmeleri değerlendirmek üzere basın toplantısı düzenledi.

Mısır'daki darbeye Ankara'dan tepki

  • Davutoğlu, Mursi'nin darbeyle indirilmesinin son derece kaygı verici olduğunu söyledi.
  • Davutoğlu, "Türkiye, Mısır halkının tüm kesimlerini ve demokrasiyi desteklemeye devam edecektir"
Mısır'da yaşanan süreçte olumlu noktaya gelinmesi için ciddi çaba sarf ettiklerini, bugün de Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr ile görüşerek son gelişmelere ilişkin bilgi aldığını belirten Davutoğlu, son günlerde yaşanan hadiselerin herkesi derinden üzdüğünü ifade ederek, "Özgürlük, adalet ve demokrasi arayışlarının ürünü olan 25 Ocak Devrimi sadece bölgemizde değil bütün dünyada büyük bir heyecan uyandırmıştır. Dolayısıyla 25 Ocak Devrimi'yle başlayan demokratik sürecin korunması ve ilerletilmesi yönünde herkesin titizlikle çaba göstermesi gerekmektedir" diye konuştu.

Mısır halkının seçimlere gittiğini ve demokratik iradesini kullanarak tarihinde ilk kez serbest, adil ve hür seçimlerle cumhurbaşkanını seçtiğini anımsatan Davutoğlu, muhalif grupların endişelerini dile getirmesinin ve meşru taleplerin demokratik kurallar çerçevesinde ifade edilmesinin demokrasinin temel ilkelerinden olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Bu noktada, demokratik bir seçimle işbaşına gelmiş olan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Mısır ordusunun müdahalesiyle görevinden alınması, Mısır devriminin kazanımları ve demokratik süreç açısından son derece kaygı verici bir durumdur. Bu konuyu biz de çok titizlikle değerlendirmekteyiz. Demokratik süreçlerin yıkıntıya uğraması bütün Mısır halkının kaybı olacaktır, ayrıca bütün bölgenin ve küresel barış için çaba sarf eden bütün çevrelerin kaybı olacaktır."


Davutoğlu, "Dünkü müdahaleden sonra siyasilerin keyfi olarak gözaltına alınması kabul edilemez" diye konuştu.

Ahmet Davutoğlu, "Türkiye, bir bütün olarak Mısır halkının tüm kesimlerini ve demokrasiyi desteklemeye devam edecektir" ifadesini kullandı.

 
<< Önceki Haber Mısır'daki darbeye Ankara'dan tepki Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER