Öcalan bahanesiyle kimlik kontrolü

Terörist başı Abdullah Öcalan’ın, Kenya’da yakalanışının 15. yıldönümü dolayısıyla Diyarbakır, Şırnak, Van, Batman ve Hakkâri’de gösteriler düzenlendi.

Öcalan bahanesiyle kimlik kontrolü

  • Öcalan'ı bahane ederek kimlik kontrolü yaptılar.
  • Taş, molotof bombası, el yapımı bombalarla polise saldırdılar, çevreyi tahrip ettiler.
Öcalan’ın yakalanarak Türkiye’ye getirilişinin yıldönümü nedeniyle Diyarbakır, Şırnak, Van, Batman ve Hakkâri’de gösteriler düzenlendi. Polise taş, molotof bombası, el yapımı bombalar ve havai fişeklerle saldıran göstericiler çevreyi de tahrip etti. Kendisine ‘Amed Halk İnisiyatifi’ adını veren yüzü kapalı kişiler kimlik kontrolü yaptı.

 Diyarbakır’daki gösteriler şehrin üç ana girişinde başladı. Yürüyüş yapan kitlenin önünde PKK bayrakları ile Öcalan’ın son çekilen fotoğrafları taşındı. Kendisine ‘Amed Halk İnisiyatifi’ adını veren yüzü kapalı kişiler, kimlik kontrolü yaptı. Şehrin büyük bölümünde kepenkler açılmadı. Göstericiler taş, molotof bombası, el yapımı bombalarla polise saldırdı, çevreyi tahrip etti.


BDP’nin organize ettiği yürüyüşler Diyarbakır’ın üç ana girişinde start aldı. Silvan, Ergani ve Çınar ilçelerinden gelen göstericiler, yürüyerek Diyarbakır’a giriş yaptı. Parti yöneticileri ve belediye başkan adayları tarafından karşılanan BDP’liler, PKK bayrakları ile Öcalan fotoğraflarıyla kitlenin toplanacağı Batıkent’e doğru yürüdü. Öcalan’ın özgürlüğü için halk kürsüsünün kurulduğu Batıkent Meydanı’nda bulunan kalabalık ise alana doğru yürüyen kişileri sloganlarla selamladı. Burada yapılan konuşmaların ardından kalabalık grup dağıldı. Ara sokaklara dağılan bir grup genç, güvenlik güçlerine saldırdı. Yüzleri kapalı göstericiler polise taş, molotof bombası, el yapımı bombalar ve havai fişekler attı. Polis ise biber gazı ve tazyikli suyla gruba müdahale etti.

3 gündür Cizre’de sokak olayları devam ederken, dün Şırnak il merkezi başta olmak üzere Cizre, Silopi, İdil, Uludere ve Beytüşşebap ilçelerinde de esnafın büyük çoğunluğu kepenk açmadı. Silopi ilçesinde terör örgütü yandaşı göstericiler bayan kıyafetleri giyerek İpekyolu’nu trafiğe kapattı. Gece olayların çıktığı Cizre’de ise esnaflar kepenk kapatırken, BDP tarafından bir yürüyüş düzenlendi. Cudi Mahallesi Mezbaha Sokak Sağlık Ocağı mevkiinde toplanan kalabalık, sokaktan Nusaybin Caddesi’ne çıktı. Nusaybin Caddesi üzerinde yürüyüşe geçen kalabalık, Dörtyol Kavşağı’na kadar İdil Caddesi’ne geçti. İdil Caddesi üzerinde eski Karayolu Bölge Şefliği’ne kadar giden kalabalık, oradan BDP ilçe binasına geçti. Polis kontrolünde BDP binasına kadar yürüyüş yapan kalabalık grup, bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması yapıldığı sırada bir grup yüzleri maskeli grup, Cudi Mahallesi Mezbaha Sokak’tan Nusaybin Caddesi’ne eylem için çıkmak istedi. Yüzleri maskeli eylemciler, güvenlik önlemleri alan polislere molotof bombası, el yapımı patlayıcı ve taşlarla sadırdı. Polisler de eylemcilere biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Güvenlik güçleri düzenledikleri operasyonda 18 eylemciyi gözaltına aldı. Ayrıca belirli adreslerde yapılan aramalarda bin 500 molotof bombası, 100 adet havai fişek ve çok sayıda örgütsel malzeme ve doküman ele geçirildi.

Van’da bir gurup kalabalık Cumhuriyet Caddesi üzerinde toplandı. Aralarında Van milletvekilleri ile belediye başkanlarının da bulunduğu kalabalık, Van-Hakkâri karayolu üzerindeki Sebze Hali Kavşağı’na kadar yürüdü.

Burada BDP Van Milletvekili Özdal Üçer konuşma yaptı. Konuşmadan sonra kalabalık Cumhuriyet Caddesi’ne doğru yürümek istedi. Kalabalığın önü, Ordu Caddesi’nde toplumsal müdahale araçları (TOMA) tarafından kesildi. Bunun üzerine grupta bulunan bazı kişiler polislerin bulunduğu bölgeye taş, molotof bombası, havai fişek ve ses bombaları attı. Olaylar sırasında BDP’li bazı yöneticiler, taş atanlara engel olmaya çalışırken, bazı kişilerin de TOMA araçlarının önündeki korkuluklara tırmanarak su sıkılmamasını istemesi dikkat çekti. Bir saate yakın süren çatışmanın ardından göstericiler, Bağlar Dörtyol semti tarafına geri çekildi. 

Öte yandan Van’da yaşanan olaylarda polisin yeni zırhlı aracı ‘Ural’ da görev yaptı. Türk mühendisleri tarafından yapılan ‘Ural’ isimli tam donanımlı zırhlı araç, toplumsal olaylarda ilk kez dün kullanıldı. Kepenklerin kapalı olduğu Hakkâri Yüksekova’da da yaklaşık 100’er kişilik gruplara ayrılan göstericiler, olaylar çıkardı. Polis 7 kişiyi gözaltına aldı. Batman’da ise BDP il binası önünde toplanan binlerce kişi Diyarbakır Caddesi üzerinde bulunan Sanat Sokağı’na doğru yürüdü. Ellerinde Öcalan posterleriyle sık sık Öcalan lehine sloganlar atarak Sanat Sokağı girişine kadar gelen kalabalığa polis müdahale etti. 

<< Önceki Haber Öcalan bahanesiyle kimlik kontrolü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER