Osmanlı'yı yıkmak için banka kurmuşlar

Metal Fırtına kitabının yazarlarından Burak Turna, Haber Özel'de Abdülhamit Han dönemine ilişkin çarpıcı bilgiler paylaştı.

Osmanlı'yı yıkmak için banka kurmuşlar

Samanyolu Haber TV'de her hafta birbirinden ilginç konularıyla ekrana gelen Haber Özel'in bu haftaki konuğu Metal Fırtına yazarlarında Burak Turna'ydı. Turna, 2. Abdülhamit Han döneminde İttihat ve Terakki cemiyetinin Osmanlı topraklarında yer alan petrol sahalarını yabancı ülkelere nasıl sattığını gözler önüne serdi.

İttihat ve Trakki’nin kuruluş amacının Osmanlı devletini yıkmak olduğunu belirten Turna,  bu amaçla İttihatçıların Londra merkezli National Bank of Turkey’yi kurduklarını söyledi.

'Osmanlı'yı yıkmak için banka kurdular'

Turna, National Bank of Turkey’yi faliyetlerini şu şekilde açıkladı:
‘National Bank of Turkey, İttihatçılar tarafından kuruldu.  Amacı ise Osmanlı toprakları içerisinde yer alan petrol sahalarını ele geçirmek. Bu banka sayesinde petrol sahaları yabancı güçlere satılıyordu. Şuan Ortadoğu’da bulunan petrol anlaşmaları bu aşamada şekillendi.  Dünya devletleri anlaşmanın içinde yer almak için mücadelelere başladı.  İşte bu mücadele de 1. Dünya savaşını ortaya çıkardı. Abdülhamit Han’ın darbeyle tahttan indirilme nedeni de petrol sahalarını korumak için yaptığı çalışmalardır.’

'Facebook'a benzer istihbarat çalışmaları vardı'

Abdülhamit Han’ın istihbarat konusunda döneminin ileri seviyesinde olduğunu söyleyen Turna:

‘Şuan Facebook, Twitter’da yaptığımız işi kendisi o dönemde yapmaya başlamış. İnsanlardan saraya; gördüklerini, duyduklarını ve çektikleri fotoğrafları göndermelerini istemiş. Ve oradan toplumun genel gidişatı hakkında bilgi sahibi olmaya çalışıyormuş. Bu uygulama o döneminin ileri seviyesindeydi.

Turna, Abdülhamit Han’ın devrildikten sonra hafiyelerinin de dağıtıldığı, bu hafiyelerin çoğunun Avrupa’ya gittiğini ve yer altına inerek günümüze kadar varlıklarını sürdürdüğünü iddia etti.

Samanyolu Haber TV
<< Önceki Haber Osmanlı'yı yıkmak için banka kurmuşlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER