Sınır kapısında yok artık dedirten skandal talimat

Suruç Mürşitpınar sınır kapısından Türkiye'ye geçişlerde 'Kimlik kontrolü yapmayın' talimatı verildiği ortaya çıktı.

Sınır kapısında yok artık dedirten skandal talimat

Şanlıurfa Mürşitpınar Sınır Kapısından Suriye'ye giriş çıkışlarda gerekli denetim ve kontrol işlemlerinin yapılmadığı ortaya çıktı. Şanlıurfa İl Emniyet Müdür Yardımcısı, sınırdan geçişlerde kimlik kontrolü yapılmaması talimatı verdi. Bu talimattan sonra, Türkiye'nin içine rahatlıkla sokulabilecek silah ve patlayıcılardan endişe ediliyor.

GEREKLİ KONTROLLER YAPILMADI

Türkiye Kobani'deki çatışmalardan kaçan Suriyeli Kürt mültecilere kapılarını açtı. Ancak Suriye'ye Türk vatandaşlarının geçişleri yasak. Son günlere kadar sadece Suriye vatandaşlarının çıkışına izin veriliyordu. Ancak Kobani'deki çatışmalardan dolayı oluşan risk üzerine buna da sınırlama getirildi.

Buna rağmen Şanlıurfa İl Emniyet Müdür Yardımcısı Naki Ateş'in Suruç'ta bulunan Mürşitpınar sınır kapısında görevli polislere Türkiye'den geçişlerde kimlik kontrolü yapılmaması yönünde talimat verdiği, talimat üzerine kimlik kontrollerinin yapılmadığı iddia ediliyor. Kimlik kontrolleri yapılmadığı için Suriye'den geçiş yapanların kaydı tutulamıyor. Türkiye'den geçiş yapanların ise uyruğu tespit edilemiyor.

SINIRDAN GEÇİP PYD'YE KATILDILAR

Kontrollerin aksaması üzerine geçtiğimiz hafta PKK'nın Suriye uzantısı PYD'ye katılmak üzere çok sayıda geçiş olduğu belirtildi.

Edinilen bilgilere göre, sınırdaki kontrollerin aksatılmasını fırsat bilen PKK'nın eleman temini komiteleri harekete geçti. Sınır kapısına yakın bölgede Kobani'de devam eden PYD-IŞİD çatışmasını protesto eylemine katılan gençlere, PYD'ye katılmaları için yoğun propaganda yapılıyor.

Bu sayede bugüne kadar yaklaşık 400 kişinin sınırın Suriye tarafına aktarıldığı tahmin ediliyor.

TÜRKİYE'YE SİLAH VE PATLAYICI GETİRİLMESİNDEN ENDİŞE EDİLİYOR

Suriye'den Türkiye'ye kontrolsüz geçiş yapanlar arasında ise Türkiye'de bombalı eylem yapabilecek PKK'lılar olmasından endişe ediliyor. PKK'nın son yıllarda bomba aktarımında Suriye sınırını daha fazla kullandığı biliniyor. İstihbarat birimlerine ulaşan bazı bilgiler de endişeleri artırıyor. Türkiye'ye 4 PKK'lı teröristin eylem yapmak üzere gönderildiği şeklinde istihbarat olduğu ifade ediliyor.

KALAŞNİKOFLARI BIRAKIP KAÇTI

Haberler'in haberine göre, cuma günü sınırdan geçmeye çalışırken hareketlerinden şüphelenilen bir kişi güvenlik güçlerinin uyarıları üzerine eşyalarını bırakarak Suriye tarafına kaçtı. Kaçan kişinin eşyalarının arasında 4 adet kalaşnikof bulunduğu belirlendi.


<< Önceki Haber Sınır kapısında yok artık dedirten skandal talimat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER