Taksim için atılan bu tweet pes dedirtti!

Taksim Gezi Parkı’ndaki olayları körükleyen en önemli etkenlerden biri sosyal medyadaki dezenformasyon oldu.

Taksim için atılan bu tweet pes dedirtti!

Taksim Gezi Parkı’ndaki olaylar en çok sosyal medyada yankı buldu. Ancak samimi seslerin arasına provokasyonlar da karıştı. Taksim’deki olaylarda marjinal gruplar şiddetin dozunu artırmak için sosyal medyadan asılsız haberler ve fotoğraflar yayınladı. Ünlü isimler üzerinden açılan sahte hesaplardan yanlış bilgiler paylaşıldı. Bazı haber kanalları da bu yanlış bilgileri izleyicilerine duyurdu. Yalanlamalara rağmen yanlış bilgiler yine servis edildi. Bu durum protestoların provokatif bir eyleme dönüşmesinde önemli bir rol oynadı.

Zaman'da yer alan habere göre Taksim’deki olayların şiddetlendiği 31 Mayıs’ta 15 milyon 247 bin tweet atıldı. Sosyal Medya Takip Sistemi kurucusu Yasin Kesen, bu tweetlerin 5 milyonunun Gezi Parkı ve sonrasında başlatılan kampanya ve provokasyonlarla ilgili olduğunu belirtti. Ceza avukatı Mahmut Ceren de sosyal paylaşım sitelerindeki hakaret, küfür, yalan fotoğraf ve ifadelerin yasal düzenleme gerektirdiğine dikkat çekti. Burada ifade özgürlüğünün arkasına saklanıldığına vurgu yapan Ceren, “Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerindeki sahte hesaplar, asılsız fotoğraf ve beyanlar bir kişiye yönelik ise o kişi dava açabilir. Ancak toplumsal kaosa ve infiale sebep oluyorsa kamusal tedbir alınabilir. Örneğin bunların ilgili siteden silinmesinden savcıların kamu davası açmasına kadar birçok cezai müeyyidesi var” dedi.

Star'da yer alan habere göre Taksim Gezi Parkı’nda göstericiler ile polis arasındaki gerginliği ranta çevirerek olay çıkarmak isteyenlerin yaydığı yalanların başında ölüm haberleri yer aldı. “Şu an Taksim’deyim polis gerçek mermi kullanıyor. En az 500 ölü! Panzerin altında kalan bir kişi öldü,  Haydi Taksime” şeklindeki tweet ise bu kadar da olmaz dedirtecek cinstendi. Öte yandan 'son dakika' olarak paylaşılan mesajlarda Taksim’de 400 yaralı olduğu, 10 kişinin kafa travması yaşadığı, 3 kişinin gözünü kaybettiği, 1 kişinin kulağının koparıldığı iddia edildi. 

İŞTE PROVOKATİF TWEETLERDEN BAZILARI

-‘Türkiye’nin Tahriri’ Taksim Eylemi’nden bilanço: 2 ölü, bir kolu kopmuş ağır yaralı.

-Bir vatandaş;”Şuan Taksim’deyim polis gerçek mermi kullanıyor. En az 500 ölü! Şuan 10 polis tepeme bindi, bu twiti çok zor şartlar altında yazıyorum.

-Son Dakika: 400 Yaralı 5 Ağır. 10 kafa Travması 3 Kişi Gözünü Kaybetti. 4 Ölü.

-Taksim ara sokaklarda çok fazla ölü ve yaralı hayvanlar var.

-Taksim İlk Yardım Hastanesi’nde bize söylenen “Morgta 2 ölü var” sözü idi..

-8 ölü, binlerce yaralı, TEK BİR YÜREK Her yer taksim her yer direniş

-GFB ve Beşiktaş taraftarları şu an taksim tünelde sıkıştırılmış! Mis sokakta 3 ölü 2 yaralı var!

-30’ a yakın ölü olduğu söylenmekte...

-Taksim İlkyardım Hastanesi’nde de 1 ölü. İlk ağızdan haber

-Bir vatandaş: Bilgi: Taksim’de 27 sivil ölü, 7 polis ölü
<< Önceki Haber Taksim için atılan bu tweet pes dedirtti! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER