'Tankları yürüten komutan' kendini böyle savundu

Sincan’da tankları yürüten komutan olarak bilinen emekli Org. Erdal Ceylanoğlu tutuklandı.

'Tankları yürüten komutan' kendini böyle savundu

28 Şubat soruşturması kapsamında dün yeni bir dalga gerçekleştirildi. Emekli orgeneraller Erdal Ceylanoğlu ve Aslan Güner, emekli tümgeneraller Mehmet Başpınar ve Yücel Özsır ile Albay Mehmet Cumhur Yatıkkaya polis eşliğinde adliyeye getirildi. Emekli generaller, Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. maddesiyle görevli savcılar Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin’e ifade verdi. Dönemin Zırhlı Birlikler Komutanı Ceylanoğlu’na tanklarla ilgili 10 soru sorulduğu öğrenildi.

‘Tanklar yürürken Uludağ’daydım’

Tankların yürütülmesinin hükümete karşı bir müdahale amacı taşıdığı suçlamasını reddeden Ceylanoğlu’nun ifadesinde “Tankların geçtiği 4 Şubat 1997’de Uludağ’da tatildeydim. Tankların yürütülmesinin ardından Ankara'ya çağrıldım ve öğleden sonra gelip görevimin başına geçtim. Geçiş rutindi. Güzergahta yol bakımı vardı. O yüzden bu yolu seçtim” dediği öğrenildi.

Bunun üzerine Ceylanoğlu’na “Siz hiç normal zamanda tankları şehir merkezinde yürüttünüz mü? Tankların geçiş emrini siz mi verdiniz?” soruları yöneltildi. Tankların geçişi için Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı ve EDOK komutanının emrinin gerektiğini söyleyen Ceylanoğlu, "Tankların yürütülmesi emrini dönemin Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Doğu Aktulga verdi. O gün izinden dönüp göreve başladım" dedi. Ceylanoğlu ayrıca, “Tanklar yürütüldükten sonra geri gelmesi için Doğu Paşa emir verdi. ‘Tankları güzergah değiştirmeden yürütün’ dedi. Ben de emir üzerine tankları yürüttüm. 15.30'da Akıncılar'dan dönüşe başlandı, 17.00'de tümene varıldı” ifadesini kullandı. Tankların askeri müdahale belirtisi olarak yürüdüğünü yazan gazete manşetleri için ise bilgisinin olmadığını belirtti.

Koşaner’le istifa etmişti

28 Şubat sürecinde Sincan’a çıkan tankların bağlı olduğu Zırhlı Birlikler Tümen Komutanı olarak görev yapan eski Kara Kuvvetleri eski Komutanı emekli Org. Erdal Ceylanoğlu’nun adı tarihe “Tankları yürüten komutan” olarak geçmişti. Ceylanoğlu, 2011’de dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarıyla istifa etmişti.

Çevik Bir'den tank itirafı

Dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir ise "İleride Türkiye devletini ele geçirmek irtica unsurlarına karşı bu hareket yapılmıştır. Bu amacın içinde mevcut hükümeti korumak da vardır" ifadesini kullanmıştı.

<< Önceki Haber 'Tankları yürüten komutan' kendini böyle savundu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER