Tarihi davanın ilk duruşmasında dikkat çeken detay!

28 Şubat davasının ilk duruşması Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Tarihi davanın ilk duruşmasında dikkat çeken detay!

  • Darbenin sanıkları ilk kez hakim karşısındaydı.
  • 1 numaralı sanık İsmail Hakkı Karadayı sağlık problemlerini gerekçe gösterip duruşmaya katılmadı. 
  • Sanıkların rahat tavırları dikkat çekti. Bazıları yiyecek yiyip, yakınlarına el işareti yaptılar.

Tutuklu 37 sanık, yakınlarının sloganları eşliğinde Sincan Cezaevi'nden Adliye'ye getirildi. Geniş güvenlik önlemlerinin olduğu adliyede sanıklardan görüntü alınmasına izin verilmedi. 

Duruşma saat 10-45 de başladı. Sanıklar ve yakınları salondaydı. Duruşmayı akredite olmayan basın mensupları izleyemedi. CHP'li vekiller Mahmut Tanal ve Kamer Genç de davayı takip etti. 

Duruşmada ilk olarak kimlik kontrolü yapıldı. Sanıklar Çevik Bir, Erdal Ceylanoğlu, Teoman Koman, Aslan Güner, Erol Özkasnak ve Çetin Doğan'la birlikte davanın tek sivil sanığı dönemin YÖK Başkanı Kemal Gürüz de ilk duruşmada hazır bulundu.

Salondaki ses sistemi ilk dakikalarda arızalandı. Yaklaşık yarım saat süren tamir esnasında duruşmaya ara verildi. 

Mahkemede sanıkların rahat tavırları dikkat çekti. Mahkeme başkanından hiç bir uyarı almayan sanıklar uzun süre ayakta dolaştı. Yan salondaki yakınlarına el işaretleri ile iyiyim mesajı verdiler. Hatta duruşma salonunda yiyecek yiyen sanıklar dahi vardı. CHP'li vekiller de sanık Çetin Doğan'la bir süre sohbet etti.

Mahkeme MGK Genel Seketerliği'nden 28 Şubat 1997 tarihli MGK toplantı tutanağını istemişti. Ancak istenen tutanaklar devlet güvenliği gerekçesiyle gönderilmedi. MGK tutanakların açılmasının mümkün olmadığını iletti. 

Davada sanıklar hükümeti cebren düşürmeye iştirak suçundan müebbet hapisle yargılanıyor. Sanık avukatları ise soruşturmanın izinsiz açıldığını ileri sürüp davanın düşürülmesini istediler. Duruşmalar cuma gününe kadar aralıksız devam edecek.


<< Önceki Haber Tarihi davanın ilk duruşmasında dikkat çeken detay! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER