Türkiye düğmeye bastı, el koyma kararı alındı!

Terörizmin finansmanıyla mücadelede Suriye ve Kenya gibi ülkelerle birlikte gri listede yer alan Türkiye, El Kaide’yle bağlantılı 282 kişinin mal varlığına el koydu .

Türkiye düğmeye bastı, el koyma kararı alındı!

  • El-Kaide' class='textetiket' title='El Kaide haberleri'>El Kaide’ye karşı düğmeye basıldı 
  •  349 gerçek ve 67 tüzel kişinin mal varlıklarına el konacak.


Türkiye, El Kaide ve Taliban bağlantılı gerçek ve tüzel kişilerin mal varlıklarına el koyma kararı aldı. Konu ile ilgili Bakanlar Kurulu kararı, Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Karara göre, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin El Kaide ve Taliban ile bağlantılı olduğunu tespit ettiği toplam 349 gerçek ve 67 tüzel kişinin mal varlıklarına el konacak. Tapu müdürlükleri, bankalar, borsa ve özel finans kurumlarında, söz konusu kişilerin mal varlığı olup olmadığı hakkında araştırma başlatıldı.


ÖNCE YASA DEĞİŞTİ

Taraf'ın haberine göre, Uluslararası kuruluşlardan gelen tepki üzerine, Türkiye öncelikle terörün finansmanının önlenmesine ilişkin yasayı 2013’ün ilk yarısında çıkardı. Bu yasayla ilgili yönetmelikler de geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Son olarak da Bakanlar Kurulu, BM Güvenlik Konseyi’nin yaklaşık üç yıldır üzerinde durduğu, El Kaide ve Taliban üyelerinin mal varlıklarının dondurulmasına ilişkin karar aldı. Karar, Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Kararda, Taliban üyesi olduğu tespit edilen ve örgüt ile bağlantısı bulunan 130 gerçek ve 4 tüzel kişinin mal varlıklarının dondurulması öngörüldü. Yine aynı kararda, El Kaide bağlantılı 219 gerçek ve 63 tüzel kişinin de mal varlıklarının dondurulacağı belirtildi.

TESPİT EDİLEMEDİ

Kararnamede, mal varlıkların dondurulması konusundaki çalışmalar için Maliye Bakanlığı görevlendirildi. Maliye Bakanlığı da, kararnamede yer alan listedeki isimlerin mal varlıkları ile ilgili inceleme başlattı. Bu konuda, bankalara, tapu müdürlüklerine, borsa kuruluşlarına ve katılım bankalarına yazı gönderildi. İlk etapta listede yer alan kişilerle ilgili bir mal varlığına rastlanmadığı öğrenildi. Ancak incelemelerin derinleştirilmesi üzerine listede yer alan kişilerin mal varlıklarına rastlanacağı tahmin ediliyor.

KARA LİSTEDEN ÇIKMAK İÇİN...

Bakanlar Kurulu’nun, El Kaide ve Taliban üyelerinin mal varlıklarının dondurulmasına yönelik karar alması ile birlikte Türkiye’nin kara para ile mücadelede bir üst sınıfa çıkma şansı doğdu. Maliye Bakanlığı kaynakları, önümüzdeki günlerde konuyla ilgili olarak yapılanları anlatan bir raporu OECD’ye sunmayı planlıyor.
<< Önceki Haber Türkiye düğmeye bastı, el koyma kararı alındı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER