Türkiye için çok ciddi uyarı: Gelecekten umutlu olmak imkânsız

Anayasa Hukukçusu Serap Yazıcı, “AKP adayı Köşk’e seçilirse, ülkede gelecek için umutlu olmak imkansız” dedi

Türkiye için çok ciddi uyarı: Gelecekten umutlu olmak imkânsız

Gazeteci, aydın ve akademisyenlerinin konuşmacı olarak katıldığı 33. Abant Platformu Toplantısı, 20-22 Haziran’da yapıldı. Toplantının sonuç bildirgesinde “Türkiye, yönünü tekrar Avrupa Birliği’ne çevirmeli” dendi. Etkinliğin son gününde konuşan Prof. Dr. Serap Yazıcı ise “AKP adayı Cumhurbaşkanı seçilirse sistem değişir. Başkanlık gelir. Gelecek için umutlu olmak imkânsız” dedi.

ÇOĞUNLUKÇULUĞA DOĞRU

Anayasa hukukçusu Serap Yazıcı, özetle şunları söyledi: “Vesayet kurumlarının tasfiyesi ile çoğulcu demokrasiye doğru bir evrilme gerçekleşeceğini umuyorduk ama 2011 genel seçimlerinden sonra Tükiye’nin çoğulculuk yönünde değil çoğunluk yönünde bir yere savrulduğunu gördük. İfade hürriyeti, basın hürriyeti, toplantı ve gösteri yürüyüşü Anayasa’ya aykırı bir şekilde sınırladı. Hükümete destek vermeyenlerin kendilerini ifade etmeleri ve karar alma sürecine katılma imkanları kalktı. Cumhurbaşkanlığı seçimleri de çoğunlukçuluğa doğru sürüklenmektedir. Tek bir makam için yapılan seçimler kutuplaşmaya eğilimlidirler. Bu seçimlerde AKP adayının Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde biraz sistem değişikliğinin ortaya çıkacak olmasıdır. Fiilen bir başkanlık sistemi ortaya çıkabilecek ve 2015’ten sonra başkanlık sitemine geçilebilecek. Ülkeyi kararnamelerle yönetebileceği yönetimde kişiselleşmeye imkan tanıyacak bir sistem oluşacaktır. Gelecek için umutlu olmak imkânsızdır.” Toplantının dün akşam açıklanan sonuç bildirgesinde ise özetle şu ifadeler kullanıldı:

“İKTİDAR SINIRLANDIRILAMIYOR”

“2010’da yapılan anayasa değişikliği ile vesayet kurumları zayıflatılmış ancak iktidarı sınırlayıcı demokratik kurumların olmayışı çoğunlukçu pratiklerin ortaya çıkmasını kolaylaştırmıştır. Bugün ihtiyaç olan, yeni sınırlayıcı hukuki mekanizmaların oluşturulmasıdır. Sağlıklı bir demokrasinin vazgeçilmez vasıfları olan kuvvetler ayrılığı, denge ve denetleme gibi temel ilkelerin siyasi irade lehine yıpratıldığı ve istismar edildiği bu dönemde, özgürlüklerden yana tavır alan ve siyasi çekişmelere taraf olmayan anayasal kurumların tutumu takdirle karşılanmalıdır.”
CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye için çok ciddi uyarı: Gelecekten umutlu olmak... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER