Tür­ki­ye­’nin ye­ni sos­yal teh­li­ke­si ‘bon­za­i’

Gençliğin ölümcül tehlikesi bonzai dün İstanbul, Ankara ve Samsun’da 3 gencin daha ölümüne yol açtı. Bunlarla birlikte haber ajanslarına düşen bonzai kaynaklı ölüm sayısı son bir ayda 19’a ulaştı. Uzmanlar bu rakamın gerçekte daha da yüksek olduğunu belirtti.

Tür­ki­ye­’nin ye­ni sos­yal teh­li­ke­si ‘bon­za­i’

Tür­ki­ye­’nin ye­ni sos­yal teh­li­ke­si ‘bon­za­i’ her ge­çen gün can al­ma­ya de­vam edi­yor. Son iki gün­de üç genç da­ha ha­ya­tı­nın ba­ha­rın­da ze­hir­li il­le­te ye­nik düş­tü. İs­tan­bu­l’­da Se­fa B, An­ka­ra­’da Mu­ham­met A. ile Sam­su­n’­da N.A isim­li 40 ya­şın­da bir ki­şi da­ha bon­za­iden ha­ya­tı­nı kay­bet­ti.

Bu üç ölüm­le bir­lik­te son bir ay­da bon­za­i kay­nak­lı 19 ölüm ka­yıt­la­ra geç­ti. Uz­man­lar bon­za­inin kalp kri­ziy­le ölü­me ne­den ol­du­ğu­na dik­kat çe­ke­rek, as­lın­da son dö­nem­de ne­den­siz şe­kil­de kalp kri­zi ve intiharlarla ­ha­ya­tı­nı kay­be­den bir çok gen­cin de bon­za­iden öl­müş ola­bi­le­ce­ği­ni kay­det­ti. Ajans­la­ra dü­şen ölüm­le­rin çok da­ha yük­sek ola­bi­le­ce­ği­ne işa­ret et­ti.

300 ÖLÜM İDDİASI

Ayık Ya­şam­da Bu­lu­şa­lım Der­ne­ği Baş­ka­nı Ya­vuz Tu­fan Ko­ça­k,  “Bi­zim ka­yıt­la­rı­mı­za gö­re 300 ki­şi 1 ay için­de bon­za­iden öl­dü. Ger­çek ka­yıt­lar or­ta­ya çık­mı­yor” de­miş­ti. İs­tan­bul'da son bir ayda Ba­kır­köy AMA­TEM'e 6 bin baş­vurunun olduğu öğ­re­nil­di.

DAHA DA ARTACAK

Son ölüm­ler üze­ri­ne Bugün’­ün gö­rüş­tü­ğü Ko­çak, bon­za­iden ölüm­le­rin da­ha da ar­ta­ca­ğı­nı id­di­a et­ti. Okul­la­rın açıl­ma­sıy­la genç­ler ara­sın­da da­ha hız­lı ya­yı­la­ca­ğı­nı di­le ge­ti­ren Ko­çak, “Bon­za­i’­nin ha­lüs­inas­yon et­ki­si de var. Ba­zı ço­cuk­la­rın cam­dan at­la­dı­ğı id­di­a edi­li­yor ve bu ka­yıt­la­ra in­ti­har ola­rak ge­çi­yor. Bu in­ti­har de­ğil bon­za­i et­ki­si.”de­di.

Ken­di­le­ri­ni gün­de en az on ai­le­nin ara­dı­ğı­nı be­lir­ten Ko­çak, “A­ra­yan ai­le­ler sa­de­ce ken­di ço­cuk­la­rı­nın de­ğil ço­cu­ğu­nun çev­re­sin­de de bon­za­i ba­ğım­lı­sı ol­du­ğu­nu ve bu­nun ölüm­le so­nuç­lan­dı­ğı söy­lü­yor. Ar­tık bon­za­i için dö­nül­mez bir yo­la gi­ril­di” diye konuştu.

AYNI MAHALLEDE 3’ÜNCÜ ŞOK

Ankara’nın Sincan ilçesinde bir kuaförde çalışan Muhammed A, (19) iş çıkışı arkadaşıyla birlikte gittikleri evde bonzai içti. Sabah uyanan arkadaşı, Muhammed A’yı uyandıramadı. 112 ekipleri eve geldiğinde Muhammed A’nın öldüğünü belirledi.  Muhammed A’nın arkadaşı aynı mahallede iki arkadaşınında bonzaiden öldüğünü söyledi

ÇOCUĞUNU YETİM BIRAKTI

Samsun'da da bonzai içen N.A da hayatını kaybetti. Evli 1 çocuk babası N.A.(40), bonzai içtiği şüphesiyle baygın halde Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. 12 gündür yoğun bakım servisinde tedavi altında bulunan N.A, yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

GENÇLİK MÜPTELA OLMUŞ

İstanbul Kartal’da da 18 yaşındaki Sefa B’nin bonzaiden ölmesinin ardından taziyeleri kabul eden acılı baba Yusuf B,Uyuşturucudan dolayı gençlik elden gidiyor. Buna kayıtsız kalınıyor. Parlamentonun çok büyük bir suçu var. Çok acil karar almaları lazım. Bu siyasi bir durum değil yani. Bütün gençlik gidiyor elden. Geleceğe nasıl bir gençlik bırakacağız? Gençlik uyuşturucu müptelası olmuş, hepsi perişan durumdalar” diye isyan etti.

“Her türlü ihmal var” diyen baba, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz uyuşturucu satan birkaç kişi yakaladık, ertesi gün bırakıldı. Polisin bulamadığı satıcıya biz telefonla ulaştık. Bunu polis nasıl bulamıyor” dedi. Sefa B’nin arkadaşı da “Şeker gibi her yerde satılıyor. 5 dakika içerisinde 5-10 lira vererek ulaşabiliyor. Biz de istesek rahatlıkla bulabiliriz” diye konuştu.

İşte haber ajanslarının son bir ayda geçtiği bonzai ölümleri:

*Hacı Bilal Ç.(20) Eskişehir,İsmail Salay(30) Samsun,Emre Çindemir (24) Eskişehir,A.A.(19) Malatya *Bilal S. İstanbul,C.M. (18) İstanbul,Şükrü A.’nın (19) İstanbul,Emre Hangül (23) İstanbul,Furkan Karataş (19) Bursa,Mahmut Demirci (19) Ankara,Ferhat Tarakçı (20) Kocaeli,Ramazan Uçar (21) Kocaeli,Çağrı Kalyoncu (18) İzmir,Mehmet M (34) Eskişehir,Yılmaz Alişan (43) Antalya ,Oğulcan Güner (23) Aydın


Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER