Ünlü Kürt tarihçi, Cizre'nin gerçekliğinden nasıl uzaklaştırıldığını anlattı

Ünlü Kürt tarihçi ve yazar Şakir Epözdemir Cizre’de yaşanan üzücü olayları Dünya Tv’ye değerlendirdi.

Ünlü Kürt tarihçi, Cizre'nin gerçekliğinden nasıl uzaklaştırıldığını anlattı

 
Ünlü Kürt tarihçi ve yazar Şakir Epözdemir Cizre’de yaşanan üzücü olayları Dünya Tv’ye değerlendirdi.

Epözdemir, Rojbaş Welat programına (Günaydın Memleket)’a telefon ile katılarak Hasan Kösen’in Cizre olaylarıyla ilgili sorularını cevapladı. 

Ünlü tarihçi ve yazar, Cizre’nin aslında gerçekliğinden çok uzaklaştırıldığını ifade ererek şunları söyledi: “Cizre tarihtir. Cizre Kürtlerin Roma’sıdır. Cizre alim ve evliyanın memleketidir. Cizre Mir’lerin memleketidir.” 

Ünlü yazar, Cizre halkına da seslendi ve şu dikkat çeken uyarıları yaptı:

 “Kardeşlerim, biliyorsunuz bir memleket bir günde inşa edilemiyor. Halep’i, Şam’ı görüyorsunuz virane şehir oldular. Yıkmak çok kolay da inşa etmek zor. Cizre’nin durumunu en iyi Cizreliler bilir. Onlar Kürt’türler, onlar ehli namaz, ehli sünnettirler. Şafiiler, iyi ve büyük ailelere mensuplar. Cizreliler, okumuş görmüş insanlardır.”
 
Epözdemir, konuşmasında şöyle devam etti:

 “Öyle bir zamanın içindeyiz ki kimse kimsenin sözünü dinlemez oldu, kimse nasihat kabul etmez oldu, kimse kimsenin sesini duymaz oldu. Eğer Kürtler, büyüklerini, önde gelenlerini dinlemiş olsaydılar, şimdi daha iyi bir durumda olacaklardı. Cizre’nin akil ve büyükleri birçok yerden daha ilerideler."
 
"MEDENİYETİN BEŞİĞİ: CİZRE"
 
Cizre, asil bir yer, medeniyetin beşiği, alim ve akillerin memleketidir. Diyebiliriz ki ülkemizin çoğu önde geleni Cizre’den yetişmiş kişilerdir. Mewlana Molla Ehmed Cizreli’nin Divanı Cizre halkının herkese örnek olması için çok güzel bir örnektir. Ahmed-i Hani’nin himmet ve bereketi de Cizre üzerinde ciddi bir etki yapmıştır. Hani, boşuna ‘Mem û Zîn’de Awanlı Beko’yu öne çıkarmamıştır. Bu manevi bir işarettir. Divan’da halk şöyle uyarılıyor: “Kendinize dikkat edin, Beko gibi fesatlar dünyadan bitmezler, hayır istemeyenleri dinlemeyin. Onlar bizim muradımıza ermemizi istemezler.50 yıla yakın bir zamanda merhum Şerafettin Elçi ile arkadaşlık yaptım, bir gün bile O’nun birinin kalbini kırdığına şahit olamadım."
 
"CİZRE KÜRTLERİN ROMA’SIDIR"
 
"Cizre tarihtir. Cizre Kürtlerin Roma’sıdır. Cizre alim ve evliyanın memleketidir. Cizre Mir’lerin memleketidir. Cizre ve bütün Kürt genç kızları ve erkekleri bilsinler ki, bizler Selahaddin Eyyübi’nin torunlarıyız. Selahaddin ordusunu Musul üzerinde getirdiğinde ona dediler ki, ‘eğer sen savaşa başlarsan, bizim hamile gelinimiz düşük yapabilir.’ O büyük komutan sadece bunun için ordusunu geri çekti.
 
 
"Cizre’deki olayları izlediğimizde yüreğimiz ağzımıza geliyor. Cizre halkı Molla Mustefa Barzani’den çok iyi ders almışlar. O hiçbir zaman kendi memleketine zarar gelmesini istemedi ve hiçbir zaman halkının zarar görmesini istemedi. İnsan, büyüklerden akıl öğrenir. Büyüklerine değer vermeyen millet için Allah’tan diliyorum ki onları hidayete erdirsin.Hayret ediyorum ve soruyorum neden Cizreliler şimdiye kadar halkın da inanacağı önde gelenlerden bir komite, bir kurul, bir birlik oluşturmamışlar. Kardeşlerim, biliyorsunuz bir memleket bir günde inşa edilemiyor. Halep’i, Şam’ı görüyorsunuz virane şehirler oldular. Yıkmak çok kolay da inşa etmek zor.”

Hasan Kösen/Dünya Tv
<< Önceki Haber Ünlü Kürt tarihçi, Cizre'nin gerçekliğinden nasıl... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER