Vergiler Obezite'ye karşı

Türkiye obeziteye karşı savaş açtı. Obeziteye sebep olan gıdalara yüksek vergi geliyor.

Vergiler Obezite'ye karşı

Sağlık bakanlığı bir çok ölümcül hastalığa davetiye çıkaran obezite tehlikesine karşı savaş açtı. Obeziteye sebep olan gıdalara reklam yasağı konulacak ve yüksek vergi uygulanacak.


Sağlık Bakanlığı obezitenin önlenmesi için  2013-2017 Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında bir dizi radikal uygulamayı hayata geçirecek.

Obetize ile mücadelede ilk adım vergilendirme ve teşvik. Fast Food yani hazır yiyeceklerin vergilerinde artış, teşvik edilen gıdalarda ise üretimin teşviki için tedbirler alınacak. Ayrıca sebze ve meyve üreticileri tarafından reklam ve kampanya çalışmalarının yapılması sağlanacak. Yeni plan dahilinde özellikle kadın programlarındaki yemeklerin hazırlanmasına diyetisyenler eşlik edecek.

Zayıflama ilaçlarının kontrolsüz kullanımı engellenecek. İl Halk Sağlığı Müdürlükleri bünyesinde 81 ilde obezite ile mücadele konusunda hekim, diyetisyen, psikolog, fizyoterapist, gıda mühendisi ve hemşireden oluşan bir eğitim ekibi oluşturulacak. 

Çocukların tükettiği abur-cubur ürünlerin ebat ve gramajlarının küçültülmesi, gazlı-şekerli içeceklerin şeker oranının düşürülmesi, tabağa konulan porsiyonların azaltılması planlanıyor. 

Ayrıca aşırı tüketimlerinde obeziteye ve ölümcül hastalıklara sebep olan gıdalar kırmızı şerit, orta riskli grupta bulunanlar sarı, sağlıklı gıdalar da yeşil şeritle satılacak. Avrupa'da ülkelerinden Romanya Obezite ile ilgili bu radikal kararları 2010'da tartışmış ve uygulamaya koymuştu.


<< Önceki Haber Vergiler Obezite'ye karşı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER