Yasağı dinleyen yok!

Bir türlü durdurulamadı, düzenleme maalesef kağıt üzerinde kaldı.

Yasağı dinleyen yok!

Gece saat 22.00’den sabah 06.00’ya kadar alkoliçkiler satışını yasaklayan düzenleme kâğıt üzerinde kaldı. Gece İstanbul’un merkezî ilçelerinde tekel bayilerini dolaşan Zaman muhabirleri, alkol satışının devam ettiğini belgeledi. Bayiler ise daimi müşterilerini karaborsacılara kaptırmamak için satışa devam ettiklerini söylüyor.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK) yönetmeliği gereği 22.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında alkollü içkilerin perakende satışı yasak. İhlal edenlere ağır cezai yaptırımlar söz konusu. Ancak tekel bayileri, “Yaz aylarında içki satmazsak nasıl para kazanacağız? Zaten cezayı da keyfî kesiyorlar. Kaçak satıcılarla başka türlü başa çıkamam!” diyerek  yasağı deliyor. Zaman muhabirleri, İstanbul’un Beyoğlu, Beşiktaş, Üsküdar ve Kadıköy gibi ilçelerinde alkol satış yasağının nasıl delindiğini adım adım takip etti.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK) yönetmeliği gereği saat 22.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında alkollü içkilerin perakende satışı yasak. İhlal edenlere ağır cezai yaptırımlar söz konusu. Ancak tekel bayileri, “Ne yapalım, yaz aylarında içki satmazsak nasıl para kanacağız? Zaten cezayı da keyfî kesiyorlar, biz de satmaya devam ediyoruz. Zaten herkes satıyor. Ben neden yasağa uyayım? Kaçak satıcılarla başka türlü başa çıkamam?” diyerek  yasağı deliyor. Zaman muhabirleri, İstanbul’un Beyoğlu, Beşiktaş, Üsküdar ve Kadıköy gibi ilçelerinde alkol satış yasağının nasıl delindiğini adım adım kayda aldı. Satışı denetleyen olmadığı gibi, yaz aylarını fırsat bilen bayiler sorgusuz sualsiz alkol satışı yapmaya devam ediyor.

Alkollü içki satışlarının büyük kısmının büyük marketlerin kapandığı saat olan 22.00’den sonra yapıldığını söyleyen tekel bayileri, ‘ya batacağız ya da yasağı deleceğiz’ diyerek satışa devam ediyor. İstanbul Beşiktaş’taki bir tekel bayisine saat 22.47’de giden Zaman muhabirleri, alkollü içki alıp alamayacaklarını sordu. Bayi ise “Alabilirsiniz, sorun değil.” cevabını verdi. O saatte alkol satışının yasak olduğunu bildiğini aktaran bayi sahibi, “Ama satmak zorundayım. Zaten herkes satıyor. Ben neden yasağa uyayım?” dedi. Yasağı hiçe sayanların yanı sıra düzenlemeye uyan esnaf da var. Ancak yasakların halen daha net olmadığından şikâyet eden esnaf, yasaklara uyduğu halde bazen haksız ceza kesilmesinden şikâyetçi. Yasağa uymanın kendisine müşteri kaybettirdiğini belirten başka bir esnaf ise haksız rekabetin önüne geçilemediğini aktardı: “Yasağa uyup 22.00’den sonra satış yapmıyorum. Ama bir müşteri kitlem var. Ben satmayınca başka yerlere gidiyorlar. Bu sefer temelli kaybediyorum. Gündüz de iş yapamaz oluyorum. Çünkü başka yerler satış yapıyor. Müşteri de o yerlere gidiyor. Ortada ciddi bir haksız rekabet var. Bakalım daha ne kadar ayakta durabileceğiz?”

Uygulamanın keyfî hal aldığından dert yanan İstanbul Tarlabaşı’ndaki bir esnaf da zabıtanın neye ceza kesip neye kesmeyeceğini anlayamadıklarından şikâyetçi. Gece 22.00’den sonra kara borsacı ve kurye gibi yollarla kaçak içki satışının devam ettiğini dile getiren bir esnaf ise, “Bize cezalar 20 bin liradan başlıyor. Ancak kaçak satıcıları yakalamak zor. O yüzden işi bırakma noktasına geldik. Sadece alkol değil sigara da satıyorlar. Müşteriler de oraya kayıyor.” ifadelerini kullandı. Kadıköy’de tekel bayi sahibi bir esnaf da alkol satışlarının düşmediğine şu sözlerle işaret ediyor: “Alkol en çok gece içiliyor ve satılıyor. Bu uygulamayla alkol satışı düşer sandılar. Ama almak isteyen bir yolunu buluyor. Olan bize oldu. Müşterilerimizi kaybettik. Para kaçak satıcılara gidiyor. Vergi vermedikleri için de devlet kaybediyor.’’

9 Eylül 2013 tarihinde yürürlüğe giren yönetmeliğe göre alkollü içkilerin işletme dışından görülecek şekilde satılması, içkilerin otomatik satış makineleri dışında satışı, basın-yayın ve posta yoluyla tüketicilere satışı yasaklandı. Alkollü içkiler ancak sunum izni verilen yerlerde açık olarak tüketilebiliyor. Tesis sınırları dışında da tüketilmek üzere içki satışı yapılamıyor.

www.ZAMAN.com.tr
<< Önceki Haber Yasağı dinleyen yok! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER