Yeni yasa tasarısında şoke eden detay

Yeni yargı paketinde soruşturmalara müdahale suç olmaktan çıkarılıyor. Böylece Başbakan, Adalet Bakanı veya müsteşarların savcılara telkinlerinin önü açılacak.

Yeni yasa tasarısında şoke eden detay

TBMM’de bugün görüşmelerine başlanacak yeni yargı paketindeki düzenleme ile soruşturma aşamasında yargıya müdahale suç olmaktan çıkarılıyor.

Adalet Komisyonu’nda kabul edilen düzenleme yasalaşırsa, 17 ve 25 Aralık rüşvet yolsuzluk operasyonunun ardından Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın İzmir ve Adana savcılarını araması suç kapsamında olmayacak. Teklif, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 277. maddesini değiştiriyor.

Buna göre; Savcı veya bilirkişiyi soruşturma aşamasında etkileme teşebbüsleri suç olmayacak. Başbakan, Adalet Bakanı veya Adalet Bakanlığı Müsteşarı gibi isimlerin soruşturmayı etkilemeye yönelik  telkinlerinin önü açılacak.

KİŞİYE ÖZEL DÜZENLEME

Bugün'ün haberine göre, teklife muhalefet, karşı oy yazısı yazdı. CHP, düzenlemenin kişiye özel olduğunu belirterek, “TCK’nın 277. maddesindeki değişiklikle adli görevi yapan, bilirkişi ve tanığı etkilemeye teşebbüs suçu soruşturma aşamasında işlendiği takdirde suç olmaktan çıkarılmaktadır. Bu düzenlemenin kamuoyuna yansıyan olayların sonucu olarak kişiye özel olduğu aşikardır” diyerek itirazlarını sıraladı.

İvedi yargılama usulü ile ilgili düzenleme de eleştirildi. Düzenlemenin akçeli işlere yönelik ve davaların bir an önce sonuçlanması için yapıldığı belirtildi.

DEĞİŞİKLİK KONJONKTÜREL

MHP’nin muhalefet şerhinde ise “Bunun doğru olmadığını, yargılamanın bir bütün olduğunu, bu ihtiyacın konjonktürel çekişmelerden kaynaklandığına inanıyoruz” ifadelerine yer verildi.Yargıtay kurulları ve genel sekreterliğinin yeniden düzenlenmesine de karşı çıkıldı. Tüm üyelerin yeniden görevlendirilmesinin dava dosyalarıyla ilgili iş yükünü artıracağı ve gecikmelere neden olacağı vurgulandı.

<< Önceki Haber Yeni yasa tasarısında şoke eden detay Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER