Güney Afrika'da öğrecinler meclise saldırdı


Güney Afrika'da geçen Çarşamba günü Wits Üniversitesi'nin eğitim ücretlerini artırmasıyla başlayan protestolar, bütün ülkeye yayıldı. Binlerce öğrenci Cape Town meclisinin bahçe kapısını kırarak, 'Eğitim Bakanı Blade Nizimande'ti istiyoruz' sloganları attı.

Polis parlamento merdivenlerine çıkan göstericilere müdahale ederken, göz yaşartıcı gaz ile kızgın kalabalığı dağıtmaya çalıştı. Öte yandan öğrenciler Maliye Bakanı'nın Orta Dönem Bütçe konuşmasını engellemek için var güçleriyle mücadele veriyor. Port Elizabeth şehrinin Nelson Mandela Metropolitan Üniversitesi'nde ise polis öğrencilere plastik mermi ve göz yaşartıcı bomba ile mücadele etti.

Durban'ın KwaZulu Natal Üniversitesi'nde de protestoların devam ettiği bildiriliyor. The Westville kampüsünde yerel basına konuşan öğrenci temsilcisi Nash Khumalo, "Amacımız proplem çıkarmak değil, diğer üniversitelerde olduğu gibi biz de ücret artışı istemiyoruz. Polis ise bizi vurmakla tehdit ediyor" dedi.

Johannesburg'un Wits Üniversitesi'nde ilk önce yüzde 10-12 öğrenim ücreti artışına gitmeyi planlıyordu, protestolar üzerine yüzde 6 artış önerilirken, öğrenciler sıfır artışta ısrar ediyor. Şu ana kadar ülkede en az 10 üniversitede eğitim durmuş durumda.

CİHAN
<< Önceki Haber Güney Afrika'da öğrecinler meclise saldırdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER