Güney Afrika emniyet müdürü görevden alındı

Güney Afrika emniyet müdürü görevden alındı

Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, Emniyet Genel Müdürü Riah Phiyega'yı görevden aldı. Zuma'nın ofisinden yapılan açıklamada, Phiyega'nın 2012'deki madenci katliamında 'kusurlu' olduğunun anlaşıldığı belirtildi.

Devlet Başkanlığı geçtiğimiz ay Phiyega'nın 2012 yılının Ağustos ayında 34 madencinin kurşunlara hedef olduğu 'Marikana Katlimanı'ndaki rolüne ilişkin soruşturma başlatmıştı. Devlet Başkanlığı, Phiyega'ya görevden alınmaması için katliamda rolü olmadığını ispatlayan 5 neden göstermesi için süre vermişti.

Güney Afrika'da 1994'te sona eren ırkçı rejimden sonra en büyük katliam olarak tarihe geçen olayın ardından emekli hakim Jan Farlam başkanlığında katliamı incelemek için 'Farlam Komisyonu' kurulmuştu. Zuma'nın Phiyega'nın görevden alınmasını öneren Farlam Komisyonu'nu dikkate alması, önemli bir gelişme olarak değerlendirildi. Komisyon ayrıca, olayda ihmali olan diğer üst düzey polis şeflerinin de açığa alınmasını istemişti.

Zuma meslek tecrübesi olmayan Phiyega'yı, 2012'de Lonmin firmasının işlettiği Marikana'daki platin madeninde yaşanan katliamdan kısa süre önce atamıştı. Güney Afrika lideri yeni polis şefi olarak tecrübeli emniyetçi General Johannes Phahlane'yi atadı.
CİHAN
<< Önceki Haber Güney Afrika emniyet müdürü görevden alındı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER