Güney Afrika'ya bir haftada 2. Maliye Bakanı


Güney Afrika lideri Jacob Zuma Çarşamba gecesi ani bir kararla 4 gün önce Maliye Bakanı atadığı David van Rooyen'i görevden aldı. Zuma'nın geri adım atmasında sosyal medya platformu Twitter üzerinden #ZumaMustFall etiketi ile paylaşılan mesajların sayısının 100 bini geçmesi etkili oldu.

Zuma, dün yayınladığı resmi açıklamada, "Kararımı gözden geçirmem için bir çok öneri aldım. Demokratik bir hükümet olarak insanları dinlemenin ve görüşlerine saygı duymanın önemine vurgu yaptık." sözleri ile geri adım attığını açıklamış oldu.

Zuma, Rooyen yerine 2009-2014 yılları arasında Maliye Bakanlığı yapmış olan Pravin Gordhan'ı tekrar eski görevine atadı. Tecrübeli ekonomist, İşbirliği Yönetimi ve Geleneksel İşler Bakanlığı görevinde idi. David van Rooyen ise Gordhan'ın yerine İşbirliği Yönetimi ve Geleneksel İşler Bakanlığı'na getirildi.

Zuma'nın bütün ülkeyi şoke eden kararı sonrası yerli para birimi Güney Afrika Randı, Amerikan Doları karşısında tarihi bir düşüş yaşayarak 16'ya yaklaşmıştı. Gordhan'ın atanmasından sonra ise rand değer kazanmaya başladı.

Özellikle iş çevrelerinin sert tepki verdiği Zuma'nın tecrübesiz bir ismi Maliye Bakanı olarak ataması kararı, devlet tahvillerini yaklaşık 4 milyar dolar zarara uğrattı. Öte yandan medya ve sivil toplum kuruluşları Zuma'ya istifa çağrısı yapmaya devam ediyor.

İddialara göre geçen hafta görevden alınan Maliye Bakanı Nhlanhla Nene, Devlet Başkanı'na alınacak VIP uçağını ve nükleer anlaşmayı onaylamadı ve Güney Afrika Havayolları'nın bazı tekliflerine karşı çıkınca Zuma ile ters düştü. CİHAN
<< Önceki Haber Güney Afrika'ya bir haftada 2. Maliye Bakanı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER